Vakantie Indonesie

Deze E-learning gaat over Indonesie. Graag vertel ik je meer over de vakantie naar Bali en wat er allemaal te doen valt. 

Geschiedenis Bali

Bali

Bali is een Indonesisch eiland, tevens een Indonesische provincie ten oosten van Java en ten westen van Lombok. Het is het westelijkste van de Kleine Soenda-eilanden. Het eiland meet 5561 km², en telt 3.216.881 inwoners (2002). Bijna 90% behoort tot de autochtone bevolking, de Balinezen, die grotendeels hindoes zijn en Balinees of Indonesischspreken. De hoofdstad is Denpasar. Tot 1958 was de hoofdstad Singaraja.

 

 

Bali vroeger

Van oudsher bestonden er op Bali verschillende onafhankelijke vorstendommen. In 1597 betraden voor het eerst Nederlanders (de gebroeders Cornelis en Frederik de Houtman) het eiland, maar pas vanaf het midden van de 19e eeuw kwam het eiland geleidelijk aan onder Nederlands bestuur. De uiteindelijke, bloedige onderwerping vond in 1906 plaats, nadat de Balinese adel in Badung (mannen, vrouwen én kinderen) massaal Perang Poepoetan (zelfmoord) pleegde door slechts gewapend met een kris en een klewang op het vijandelijke vuur in te lopen.

Voor de Tweede Wereldoorlog vestigde zich een aantal Europese schilders op het eiland, waaronder Walter Spies. Zij lieten zich inspireren door de Balinese kunst, maar die kunst onderging op haar beurt westerse invloeden, vooral in het houtsnijwerk en de schilderkunst. Ook de Belgische kunstenaar Le Mayeur is een voorbeeld hiervan. In Sanur is een museum te bezichtigen waarin vele van zijn werken te bekijken zijn, hoewel deze door de invloeden van het klimaat ernstig beschadigd zijn. Bali maakt deel uit van de Republik Indonesia sinds het ontstaan van die republiek in1945. Bali is de 27e provincie (pro(p/v)insi). Het is de grootste toeristische trekpleister van het land.

In de 21e eeuw vonden er twee bomaanslagen met veel doden plaats op het eiland toegeschreven aan Jemaah Islamiyah. De eerste was op 12 oktober 2002 in het nachtlevendistrict (onder meer op de Sari Club en Paddy's Bar) van de zeer toeristische badplaats Kuta; daarbij vielen 202 doden en 209 gewonden. Op 1 oktober 2005 werden er weer aanslagen gepleegd, opnieuw in Kuta, maar ditmaal ook in het eveneens toeristische vissersdorp Jimbaran. Er ontploften drie bommen; het aantal doden beliep ditmaal enkele tientallen.

Cultuur

Cultuur en religie

Dans en muziek zijn erg belangrijk, in het dagelijkse leven, maar zeker ook in het spirituele. De Balinese dansen worden ondersteund door gamelanmuziek. Daarnaast worden alle festiviteiten in de tempel door gamelanmuziek ondersteund. Tevens is er veel schilderkunsttextiel en houtsnijwerk waarmee de kunstzinnigheid en creativiteit van de Balinees wordt onderstreept en benadrukt. Naast eerder genoemde kunstuitingen worden er ook veel sieraden van goud- enzilverwerk gemaakt.

Hoewel in de meeste delen van Indonesië de bevolking overwegend moslim is, hangt de meerderheid van de Balinezen een vorm van het hindoeïsme aan. Dit Balinese hindoeïsme (Hindu Dharma, Agama Hindu) bestaat uit een combinatie van bestaande Balinese mythologieën en invloeden van het hindoeïsme uit Zuid- en Zuidoost-Azië.

Verdeling van religies op Bali:

De Agama Hindu loopt als een rode draad door het hele leven van de Balinees. Dit wordt onder meer duidelijk zichtbaar door de dagelijkse offers bij de vele (huis-)tempels, voor de winkels op de stoep en in de tempeltjes bij markten. Het hele leven van de Balinees is gerelateerd aan de kalender (saka en wuku) van 210 dagen. Aan het begin van ieder Balinees jaar (Balinese maankalender), vindt de vierdaagse viering van Hari Raya Nyepi (de Dag van de Stilte) plaats.

Taal

Bali heeft een eigen taal: het Balinees (Bahasa Bali). Het Balinees Maleis, eveneens een Malayo-Polynesische taal, wordt er ook in groten getale gesproken. Er is tevens sprake van de Balinese Gebarentaal, maar die wordt slechts in één dorp gebruikt.

In Bali is totaal geen sprake van een enorme talendiversiteit, zoals men die op Nieuw-Guinea terugvindt. Naast de drie bovengenoemde talen worden er dan ook alleen nog maar enkele belangrijke immigrantentalen gesproken, zoals hetIndonesisch (de nationale taal) en het Chinese Mandarijn.

Interessant gegeven over de Bahasa Bali is dat deze taal 3 verschillende 'niveaus' kent. Deze niveaus zijn gerelateerd aan het Balinese kastensysteem. Dit kastensysteem wijkt in grote mate af van dat in India.

Eten

De balinese keuken is zowel verwant aan de Indonesische keuken maar ook in sterke mate aan de Chinese enIndiase keuken.

Het belangrijkste basisvoedsel is rijst. Dit wordt op grote schaal verbouwd op de subaks. De Pura's spelen al eeuwenlang een belangrijke rol in de irrigatie hiervan.

De Balinese keuken staat bekend als scherp. Scherper dan de de Indonesische. Er wordt veel gebruik gemaakt vansambalboemboe en .

Klimaat

Het klimaat van Bali (Indonesië)
Bali is een eiland en een zeer bekende vakantiebestemming in Indonesië en ligt ten oosten van het grote eiland Java. Het eiland bestaat voor de grootste gedeelte uit vulkanisch gesteente. Er zijn ook nog verschillende werkende vulkanen op het eiland te vinden.Bali is bedekt met tropisch regenwoud en kent vele natuurlijke bezienswaardigheden zoals watervallen, vulkaankraters, ravijnen en kratermeren. Omdat het merendeel van de bevolking het Balinees hindoeïsme aanhangt zijn er op het hele eiland vele prachtige tempelcomplexen te vinden. Ook vind je er prachtige rijstvelden en pittoreske dorpjes. Een vakantie op Bali staat niet voor niets erg hoog op het verlanglijstje van veel Nederlandse toeristen.

Het klimaat op Bali is een tropisch regenwoud klimaat. Het kent twee seizoenen. Vanaf oktober tot april is het regenseizoen. Er valt dan iedere dag wel een bui en de luchtvochtigheid ligt dan een stuk hoger. Vanaf april tot september is het droge seizoen. De temperatuur is gedurende het hele jaar vrijwel constant, wel komen er op het eiland temperatuur verschillen voor. De binnenlanden hebben grotere hoogtes en daarom daalt inlands de temperatuur ook . Boven op de bergen is het een stuk kouder. Daarnaast is er een behoorlijk temperatuur verschil tussen het noorden en zuiden. Aan de zuidkust is het gemiddeld zo’n 5 °C warmer dan aan de noordkust.

 

Tot ziens