Junior cursus

Welkom bij Student Movers!


Leuk dat je binnenkort ons komt helpen bij een verhuisklus! 
Wij streven er naar om verhuizingen zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen, met een jong en gezellig team dat voornamelijk bestaat uit studenten. 

Aangezien jij ons binnenkort ook komt helpen, is het handig als je wat meer te weten komt over de manier waarop wij werken. 
Deze online basiscursus zal jou voorbereiden om een goede junior verhuizer te worden. De cursus bestaat uit 3 delen. Het is belangrijk om het eerste deel door te nemen voor aanvang van de eerste verhuisdag, zo zorg je er voor dat je helemaal klaar bent voor je eerste dag!


Wanneer je deel 1 vandeze cursus aandachtig doorneemt ben je binnen 15 minuten klaar, dus zet dat biertje even aan de kant en zorg er voor dat je goed voorbereid ons komt helpen!

Deel I: Inleiding hoe wij werken

Over ons

Even terug in de tijd.. Wie zijn wij?

Gestart als een groep vrienden die in de weekenden een extra centje wilden verdienen. In 2009 verzorgden wij al onze eerste verhuizing. Al snel bleek dat onze vriendschap ook onze kracht is. Een informele sfeer onderling en juist ook naar onze klanten toe. Geen gedoe. Altijd duidelijk en gewoon doen.

Nu zijn we nog steeds diezelfde club, alleen zijn we ietsje gegroeid. En dat is nog steeds erg leuk. Maar we zijn wel een club die kwaliteit nastreeft. We zijn eerlijk en direct. De klant weet wat hij aan ons heeft. En iedere dag dagen wij elkaar uit om onze verhuizingen nog beter te verzorgen. 

We zijn een flexibele en informele organisatie waar initiatief nemen en denken in oplossingen wordt aangemoedigd. Onze verhuizers krijgen verantwoordelijkheden en voelen zich betrokken. En die dynamiek is perfect. Alles om een verhuizing zo goed mogelijk te laten verlopen en altijd op zoek naar verbetering. Dát is de kwaliteit van StudentMovers.  

Junior - Menior - Senior


Ons opleidingsprogramma

We verhuizen met de perfecte combi van leergierige studenten en ervaren verhuizers. We investeren in onze studenten, maar ook in onszelf. Met behulp van onze ervaren senior verhuizers hebben wij een intern opleidingsprogramma ontwikkeld. Dit programma begeleid onze studenten om het startniveau van een junior verhuizer te verkrijgen. Maar het biedt ook de mogelijkheden om door te groeien tot een medior en uiteindelijk zelfs naar senior verhuizer.

Binnen Student Movers hanteren wij een systeem met junior/menior/senior verhuizers. Hoe je door kan groeien tot een medior en senior verhuizer komt in een andere module aan bod. We gaan nu eerst focussen op jouw eerste verhuisdag!

Deel I: Hoe ziet een verhuisdag er uit?

Hoe ziet een verhuisdag er uit?

Wat kan je verwachten tijdens een verhuisdag?

Iedere verhuizing is anders. Dat klinkt misschien cliché, maar dat is wel de realiteit. Daarom is het belangrijk om enige basiskennis op te doen voor de werkzaamheden bij Student Movers.

Bij een verhuizing is altijd een senior verhuizer aanwezig. De senior verhuizer heeft veel verhuiservaring en zal jou zo goed mogelijk begeleiden bij jouw eerste werkdagen. De senior verhuizer draagt daarbij de verantwoording over de verhuizing. Hij is het aanspreekpunt namens Student movers voor zowel de verhuizers als de klant. 

Mocht de klant vragen hebben die jij niet kan beantwoorden? Dan kan je deze altijd doorgeven aan de senior verhuizer, die er voor zal zorgen dat de klus voor zowel de klant als voor ons zo fijn mogelijk verloopt.

De start van een verhuisdag

De start van een verhuisdag

De senior verhuizer bespreekt voor aanvang van de verhuizing de werkstrategie voor die dag, hij zal instrueren wat er van jou wordt verwacht. In principe ben jij als junior verhuizer voornamelijk bezig  met het verplaatsen van objecten: van het huis naar de vrachtwagen en andersom. 

Aangezien er soms vrij zware objecten verplaatst dienen te worden, hebben wij een aantal hulpmiddelen die het verhuizen een stuk aangenamer maken. Als je slim met deze hulpmiddelen omgaat, hoef je geen zware arbeid te verrichten! Op de volgende pagina maak je kennis met deze hulpmiddelen.

Hulpmiddelen bij het verhuizen

Hulpmateriaal: Hondjes

Op de afbeelding hiernaast zie je twee hulpmiddelen die vaak worden gebruikt voor het verplaatsen van objecten van en naar de vrachtwagen: een steekwagen en verhuishondjes. Zowel de steekwagen als het hondje lenen zich  prima voor het verplaatsen van bijvoorbeeld een koelkast of wasmachine.  

De hondjes worden vaak gebruikt om zware objecten mee te verplaatsen, zodat je deze niet hoeft te tillen. Check het gifje hiernaast maar! Daarnaast worden hondjes gebruikt om dozen op te verplaatsen over een lange loopafstand, zoals bij een galerijflat vaak het geval is. Zo hoef je minder te tillen, dat is alleen maar chill!

Hulpmateriaal: Multitrolley 

 

De multitrolley is, zoals de naam het al zegt, voor meerdere doeleinden te gebruiken. Doorgaans wordt dit hulpmiddel ingezet voor het verplaatsen van zware tafels, zoals te zien is op het gifje hiernaast. 

Het gebruik van de multitrolley is zeer eenvoudig, de senior mover zal jou laten zien hoe je deze dient te gebruiken. 

Voor welke doeleinden is een hondje te gebruiken? (meerdere antwoorden mogelijk)

 • Om zware objecten mee te vervoeren zoals een wasmachine, koelkast of bloempot.
 • Om schilderijen mee te verplaatsen.
 • Om bij een lange loop afstand een aantal dozen op te stapelen zodat je niet zo vaak hoeft te lopen.
 • Om grote kasten mee te verplaatsen (op de begane grond)

Op de laadklep liggen verhuisdekens, deze kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Bedenk voor welke onderstaande doeleinden je een verhuisdeken kan gebruiken. (meerdere antwoorden mogelijk)

 • Een verhuisdeken kun je gebruiken om een kwetsbaar onderdeel van een object mee in te pakken/te beschermen (denk aan een spiegel, schilderij, of een glazen deur van een kast).
 • Een verhuisdeken kun je gebruiken om een eettafel ondersteboven op neer te leggen, zodat je eenvoudig de tafelpoten kan demonteren zonder dat het tafelblad beschadigt.
 • Een verhuisdeken kan je (gedeeltelijk) onder een dichtslaande deur leggen, zodat deze niet constant dichtslaat.

Wat kun je allemaal doen met een verhuisdeken?

De verhuisdeken

De verhuisdeken wordt vaak gebruikt in de vrachtwagen, om objecten tijdens transport te beschermen tegen mogelijke schades. 

Maar ook in andere situaties kan een verhuisdeken worden gebruikt om mogelijke schades te voorkomen. 
Check maar eens het volgende gifje.
Wanneer je de bank over de grond laat schuiven heb je kans op scheuren in het leer. Door een verhuisdeken in te zetten voorkom je deze schade. 
Niet alleen objecten kun je beschermen met een deken, maar ook vloeren! Daarom geld ten alle tijden de volgende regel:

 

 

Schuif nooit een object over een vloer!

Bij het schuiven van een object is er een aanzienlijke kans op schade aan de vloer, hanteer daarom de volgende opties:

+ Til het object
+ Zet het object op wielen (hondjes/multitrolley)
+ Zet het object op een verhuisdeken om te schuiven

Het gebruik van spanbanden en spinnen

Spanbanden en spinnen 

De verhuiswagen is buiten de hondjes, multi trolley en verhuisdekens ook uitgerust met spanbanden en spinnen. 

Deze worden gebruikt om objecten in de vrachtwagen vast te zetten, zodat ze tijdens het transport geen schade oplopen. 

Door de spanbanden en elastieken aan de betimmerde wanden van de vrachtwagen te bevestigen, kun je objecten borgen die anders mogelijk kunnen vallen.

Op de afbeelding hiernaast zie je hoe een elastiek is gebruikt om twee planken te borgen. Daarnaast is te zien dat een spanband er voor zorgt dat het onderstel van een bed niet om kan vallen.

Nu je kennis hebt gemaakt met enkele hulpmiddelen die worden gehanteerd bij het verhuizen, wordt het tijd om kennis te maken met het verhuisstappenplan.

Deel I: Het stappenplan

Het stappenplan

Een kennismaking met het stappenplan. 

Bij het verplaatsen van verhuisgoederen en verhuismaterieel oefen je op een dag meerdere malen krachten uit tot 20kg en incidenteel tot 40kg. Om te voorkomen dat jij tijdens het werk op vervelende blessures stuit, hebben wij een stappenplan ontwikkeld dat het werk een stuk veiliger maakt. 

Bestudeer het volgende stappenplan en check de infobuttons voor meer informatie. Gedurende de volgende pagina's wordt dit stappenplan stap voor stap uitgelegd!

 

 

Stap 1: Kan het object in de huidige staat veilig worden verplaatst?

Stap 1: Kan het object in de huidige staat veilig worden verplaatst?

Als eerste kijk je of het object in de huidige staat veilig verplaatst kan worden. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je schades veroorzaakt bij het verplaatsen van een object. Daarnaast voorkom je hiermee dat er geen losse onderdelen op jou kunnen vallen.
Daarom stel je bij stap 1 altijd de volgende twee vragen.

 1. Zijn er geen losse onderdelen meer aan het object die los kunnen schieten?
  Denk hierbij aan losse schappen in kasten die er makkelijk uit kunnen vallen. 

 2. Zijn schadegevoelige plekken ingepakt of beschermd?
  Op een spiegel kunnen snel krassen komen, deze kun je daarom beter inpakken met en verhuisdeken!

Hanteer stap 1 van het stappenplan: 'Kan het object in de huidige staat veilig worden verplaatst'? Geldt dit voor het volgende object?

''Foto van wasmachine met losse slangen etc. ''

 • Ja, dit object kan in de huidige staat veilig worden verplaatst
 • Nee, dit object kan in de huidige staat niet veilig worden verplaatst.

Hanteer stap 1 van het stappenplan: 'Kan het object in de huidige staat veilig worden verplaatst'? Geldt dit voor het volgende object?

Foto van een kastje met deuren (die niet zijn dichtgemaakt en kunnen openslaan. 

 • Ja, dit object kan op deze manier veilig worden verplaatst.
 • Nee, dit object kan op deze manier niet veilig worden verplaatst.

Stap 2: Is de omgeving en de looproute vrij toegankelijk?

Stap 2: Is de omgeving en looproute vrij toegankelijk?

Voordat je een object gaat verplaatsen is het belangrijk om de looproute te verkennen. Zorg ervoor dat jouw looproute vrij toegankelijk is en let daarbij op mogelijke obstakels. Mogelijk gevaarlijke situaties dien je in kaart te brengen of te voorkomen. 

Naast een vrije looproute, is belangrijk dat je genoeg ruimte hebt om de benodigde handelingen uit te voeren. Op de foto hiernaast zie je dat er dozen  in de weg staan, deze zou je eerst moeten weghalen! Dat maakt het werken een stuk makkelijker (en veiliger).

Stap 3: Kan het object individueel worden verplaatst, zijn er hulpmiddelen, of meerdere personen nodig?

Stap 3: Kan het object individueel worden verplaatst, zijn er hulpmiddelen, of meerdere personen nodig?

Veel objecten zijn prima zelfstandig te verplaatsen door ze simpelweg op te tillen; denk aan dozen, stoelen en nachtkastjes. Objecten tot 20 kilogram, die goed hanteerbaar zijn, mogen zelfstandig verplaatst worden. Bij zwaardere objecten is het noodzakelijk om hulpmiddelen of meerdere personen te hanteren. 

Enkele objecten die zwaarder zijn dan 20kg kan je met behulp van een hulpmiddel zelfstandig verplaatsen. Je hebt eerder al tijdens deze basiscursus kennis gemaakt met onze hulpmiddelen. Echter, er zijn objecten die niet verantwoord zijn om zelfstandig te verplaatsen, ook niet met het gebruik van een hulpmiddel. Denk daarbij aan objecten die onhandig hanteerbaar zijn qua grootte, vorm of houvast of simpelweg gewoon te zwaar zijn. Bij die situaties is een tweede of derde persoon noodzakelijk. Bedenk altijd wat volgens jou de meest praktische manier is (maar ook de meest veilige!) om een object te verplaatsen. Bij twijfel kun je altijd een menior- of seniorverhuizer voor tips vragen!

Deel I: Het stappenplan in de praktijk

Stappenplan in de praktijk

Stappenplan in de praktijk

De eerste kennismaking met het stappenplan zit er op. Nu wordt het tijd om te kijken hoe dit stappenplan in de praktijk wordt toegepast. Aan de hand van een paar voorbeelden zullen we samen bekijken  hoe het stappenplan gebruikt dient te worden bij bepaalde situaties.

Hier beneden staat nog een kleine reminder. 

Vincent ziet deze lederen bank staan, die verhuist dient te worden. Moet er voor het verplaatsen kwetsbare delen gedemonteerd/beschermd worden?

 • Ja, bij dit bankstel dient eerst iets gedemonteerd/beschermd te worden voordat deze kan worden verplaatst.
 • Nee, dit bankstel is in de huidige staat veilig te vervoeren.

Stap 2: Wat zijn Vincent en Ivan vergeten te checken bij de tweede stap van het stappenplan bij het betreden van het huis?

 • Ze zijn vergeten om een hulpmiddel (hondje) te gebruiken voor het verplaatsen van de bank.
 • Ze zijn vergeten te controleren of de looproute vrij begaanbaar is.

Stap 3: Vincent en Ivan hebben besloten om het bankstel met zijn tweeën te tillen, aangezien deze licht van gewicht is. Welke hulpmiddel(en) zou je in dit geval kunnen gebruiken mocht de bank te zwaar zijn om te tillen?

 • Een hondje. Je kan het bankstel namelijk op zijn rug op een hondje zetten. Vervolgens kan je het bankstel naar de woning rijden.
 • Een multitrolley. Je kan het bankstel namelijk op de multitrolley zetten. Vervolgens kan je het bankstel naar de woning rijden.
 • Een verhuisdeken. Je kan het bankstel zo over de oprit naar het huis trekken.

Tips met verhuisdekens!

Handige tip met verhuisdekens!

Zet nooit een bankstel (of een ander object dat snel kan beschadigen) met zijn kwetsbare kant op de laadklep. Gebruik dan een deken om het object de beschermen, of zet de bank gewoon in zijn normale positie op de laadklep!

Deel I Aan de slag!

Hoe nu verder

Hoe nu verder?

Tijdens deze basiscursus heb je kennis kunnen maken met het werken bij Student Movers! Enkele dagen voor jou eerste verhuisdag zal jij een whatsapp bericht/sms ontvangen van een van onze senior movers om een vertrek tijdstip & locatie af te spreken. 

Zorg ervoor dat je gemakkelijke werkkleding en veiligheidsschoenen aantrekt en wat eten en drinken mee neemt! Als bovenstaande zaken geregeld zijn, ben je helemaal klaar om er met ons een leuke dag van te maken! 

Tot binnenkort!