Dataroaming en internet in het buitenland

Hoe zit het nu precies met dataroaming, wat zijn de juiste instellingen? Wanneer maak ik kosten? En wat moet je doen om te kunnen internetten in het buitenland? Nu de vakantieperiode eraan komt, krijgen we deze vragen steeds vaker. Ik deze korte e-learning leggen we het graag aan je uit. 

 

 

Data gebruiken in het buitenland uit je nationale bundel

Informatie

Met een Stel Samen & Stel Bij abonnement kun je nu standaard elke maand tot 250 MB binnen de EU uit je eigen internetbundel gebruiken, zonder extra kosten. Je kunt je smartphone dus gewoon blijven gebruiken zoals je dat gewend bent!

De MB's zijn geldig in Zone 1. Hieronder valt de gehele EU en Noorwegen, IJsland en Zwitserland. 

Hoe maak ik hier gebruik van?

Om gebruik te maken van je MB's binnen de EU zet je over de grens dataroaming aan in je instellingen. Wanneer je gebruik maakt van een iPhone zet dan de knop 'EU internet' uit. 

 

Je maakt nu gebruik van je databundel in het buitenland. Wanneer je het maximaal aantal MB's verbruikt hebt ontvang je daar automatisch een sms over en dataroaming stopt automatisch. Je kunt nu zelf kiezen of je verder wilt internetten met een Travel & Surf-pas. Zo maak je nooit extra kosten zonder dat je dit zelf wilt. 

Hoeveel MB's uit je bundel kun je gebruiken?

Hoeveel MB's je in de EU kunt gebruiken is afhankelijk van je internetbundel en van het resterende aantal MB's in je internetbundel op het moment dat je in de EU bent. 

Internet XS 500 MB - 50 MB
Internet S 1 GB - 50 MB
Internet M 3 GB - 100 MB
Internet L 6 GB - 250 MB
Internet XL 12 GB - 250 MB

Op My T-Mobile kun je op elk moment kosteloos je actuele verbruik checken. Als je in de EU bent zie je hoeveel MB's je over de grens nog kunt gebruiken. 

Hoe lang zijn mijn MB's geldig binnen de EU?

Je MB’s voor gebruik binnen de EU (Zone 1) zijn een maand geldig. MB’s die je in de EU niet gebruikt hebt kun je niet meenemen naar de volgende maand. 
 

Instellingen op je toestel

Dataroaming instellen

Wanneer je gebruik wilt maken van internet in het buitenland moet dataroaming aan staan. Dit kun je aanzetten in de instellingen van je toestel. 

Bij de meeste toestellen vind je dit onder Instellingen > Mobiel netwerk. Vervolgens zet je ‘gegevensverkeer‘ of ‘(data)roaming’ aan. Met onze toestelhulp kun je kijken waar je dit voor jouw toestel precies kunt vinden.

Als je geen Travel & Surf pas koopt, maar dataroaming wel aan, maak je bij T-Mobile geenkosten!

TIP!

Maak je gebruik van een iPhone? 

In hetzelfde scherm voor dataroaming zie je ook EU Internet staan. Zet dat NIET aan. Als je dit wel aan zet, kun je niet meer internetten met Travel & Surf. Je maakt in dat geval gebruik van de optie om dataroaming via een lokale operator te gebruiken, alleen zijn er (nog) geen lokale operators die dit aanbieden.

Selecteren van een buitenlands netwerk

Heb je geen stabiel netwerk in het buitenland? Je kunt op de website nakijken welke netwerken beschikbaar zijn.

Via de instellingen van je toestel kun je handmatig een netwerk selecteren. Komt een land niet voor in het overzicht. Dan heeft T-Mobile geen afspraken met een mobiel netwerk in dat land. Het kan voorkomen dat T-Mobile geen netwerkovereenkomst heeft met het land waarin je je bevindt en het is dan ook niet mogelijk om verbinding te maken met een netwerk. 

Travel & Surf

Hoe activeer ik een Travel & Surf pas?

Met de dataroaming aan en EU-internet uit kan de reis beginnen. Als je de grens bent gepasseerd, zul je al snel een sms’je krijgen over Travel & Surf. Met Travel & Surf kun je een bundel activeren voor tijdelijk internet in het buitenland. Wanneer je de grens over gaat ontvang je onderstaande SMS en kunt je de weergegeven stappen doorlopen om een Travel & Surf pas te activeren. 

 1. Klik op de link www.roaming.t-mobile.nl
 2. Maak een keuze voor een pas
 3. Bevestig je aankoop. De kosten komen op jouw T-Mobile factuur te staan.
 4. Op www.roaming.t-mobile.nl kun je het verbruik van de pas checken. (Handige tip: we hebben 13 tips om zuinig met je MB’s te doen, zodat je je pas optimaal kunt gebruiken)
 5. Als je pas op is, kun je met dezelfde stappen een nieuwe kopen. Zo houd je zelf de kosten in de hand.

Ben je het sms’je kwijt? Via de My T-Mobile App kun je ook eenvoudig Travel & Surf-passen kopen. Het gebruik van deze app is gratis in het buitenland. 

 

TIP

TIP!

koop eerst een kleine Travel & Surf-pas. Waarschijnlijk weet je niet van tevoren of er voldoende netwerkdekking is op je vakantiebestemming. Om te voorkomen dat je geld uitgeeft aan een grote pas die je door slechte buitenlandse dekking niet kunt gebruiken, kun je daarom beter beginnen met een kleine en dus goedkope pas. Bevalt dat? Dan kun daarna een grotere pas kopen.

Hoeveel MB's ontvang ik?

Met Travel & Surf ontvang je een vast aantal MB's voor een vaste prijs. Ook ontvang je een gratis SMS zodra je 80% en 100% van je bundel hebt verbruikt. 

In zone 1 kun je de volgende passen activeren: 

XS - €1,95 - 35 MB is 24 uur geldig

S - €4,99 - 100 MB is 72 uur geldig

M - €14,99 - 500 MB is 7 dagen geldig

L - €24,99 - 1000MB is 14 dagen geldig

In zone 2,3 en 4 gelden andere tarieven. Op deze pagina kun je alle tarieven bekijken. 

Kan ik betalen per MB?

Ja, dat kan. Binnen Europa (Zone 1) geldt er een maximum tarief van € 0,24 per MB en een maandelijkse limiet van € 60,50 voor het internetgebruik (ook buiten Europa). Je ontvangt van ons een sms-bericht wanneer het limiet is bereikt. Hierna stopt je snelle internet en kun je weer kiezen voor betalen per MB, of voor een Travel & Surf pas.

Meer over betalen per MB vind je op deze pagina op onze website

Kennistoets

Hoeveel MB's uit je bundel kun je gebruiken?

Het is afhankelijk van je internetbundel en van het resterende aantal MB's in je internetbundel op het moment dat je in de EU bent hoeveel MB's je in de EU kunt gebruiken. Koppel hieronder de antwoordopties aan elkaar. 
 • Internet XS 500 MB
  50 MB
 • Internet S 1 GB
  50 MB
 • Internet M 3 GB
  100 MB
 • Internet L 6 GB
  250 MB
 • Internet XL 12 GB
  250 MB