Mosható kurzus

Ha elvégzed ezt a kurzust, mindent tudni fogsz a mosható pelenkázásról, amit tudni érdemes. Vágjunk bele! ;)

Bevezető

Bevezető a mosható pelenkák világába

Miért használnék én mosható pelenkát ?!   Először is el kell oszlatnunk azt a tévhitet, hogy a mosható pelenkák használata azt jelenti mint régen! Nem fehér tetrapelenkákról és esetlen gumibugyikról van itt már szó. A mai darabok kényelmesebbek, nagyobb nedvszívásúak, és óriási választék elégíti ki a legkülönfélébb, legspeciálisabb igényeket is. Kaphatók mindenféle alakú, méretű, színű darabok. A legnagyobb veszélyt a függőség kialakulása jelenti, hiszen túlon túl csinosak és aranyosak! :) 

Nézzük, mik is szólnak mellette: 

Költségkímélő:    Egy baba a családban elég sok költséggel jár. Babakocsi, ruhák, kiságy, játékok és még sorolhatnánk. Bizonyos szempontból a család legkisebb tagjának vannak a legnagyobb igényei. Sok pénztárcakímélő praktikát alkalmaznak az ügyes anyukák, ezek közül bátran az első helyre sorolhatjuk a mosható pelenka használatát! A szobatisztaság eléréséig szűk számítások szerint 4000 pelenkacserére lesz szükség, de valójában inkább többre. Míg az eldobható pelenkával, minden egyes darabbal csappan a családi kassza, addig a mosható pelenkára csak alkalmanként kell költeni - összességében körülbelül 1/3 annyi pénzt. Megspórolhatsz akár 100-250 ezer forintot is! Nem beszélve arról, hogy egy jól összeválogatott készlet akár a következő babát is kiszolgálja, így a megtakarítás akár a félmilliós nagyságrendet is elérheti. Nem is beszélve arról, hogy a már nem használt, de még működőképes darabokat használtan is eladhatjuk a babaruhákhoz hasonlóan, így még a kezdeti befektetés egy részét vissza is kaphatjuk.     

Környezetbarát:    Minden baba elhasznál kb 4-6000 pelenkát a szobatisztasága eléréséig. Ez az eldobható pelenkák esetében hozzávetőlegesen 1 tonna nehezen lebomló veszélyes hulladékkal egyenlő! A textilpelenka használatával ehhez képest alig növeled a kommunális hulladékmennyiségét. Ha a mosható pelenkák tisztítását a mérleg másik oldalára teszem, akkor is azt mondhatjuk, hogy a textilpelenkák használata 40%-kal jobb a környezetünknek, mint az eldobható. Ezt kutatások támasztják alá, többek között ezt az eredményt mutatja a 2008-as "Environment Agency’s Life Cycle Analysis Report" is.  Babánként 4000 nehezen lebomló eldobható pelenka a szeméttelepeken vagy 24 db újra és újra használható mosható a szárítókötélen? A választás a miénk! 

Természetes anyagok:    A mosható pelenka anyagát tekintve leggyakrabban 3 csoportra osztható. A belső, nedvszívó anyag általában pamut, bambusz, mikroszálas vagy kender. Ezek természetesen olyanok, amilyennek elképzeljük őket: puhák és kényelmesek. A külső célja, hogy bent tartsa a nedvességet, megakadályozza a szivárgást és közben hagyja a bőrt lélegezni. Ezek lehetnek PUL anyagból, de egyre elterjedtebbek a gyapjú külsők is. Ehhez képest egy eldobható pelenka összetétele: polipropilén, papír, cellulózőrlemény, nátrium-poliakrilát, nedvességzáró polietilén fólia. Ezen kívül tartalmaz ragasztót és gumit. Ezek után az a mítosz, miszerint a textilpelenka kiütést okoz, teljesen egyértelművé válik, hogy nem igaz! Mivel a textilpelenka biztosítja a bőr szellőzését és kicsivel gyakrabban is cseréljük, mint eldobható társát, használata mellett nem szükséges krémet használni. 

Anatómia:    Nem elhanyagolható érv, hogy a mosható pelenka formája, kialakítása az enyhe csípőficammal született babák számára kifejezetten előnyös! A lábak terpesztartását biztosítja egész nap, ezáltal megelőzhető a csípőficam, és elősegíthető, hogy a még porcos csípővápa helyes tartásban érjen meg. Ha kifejezetten emiatt döntenél a mosható pelenka mellett, használj prefoldot, mellyel szabályozhatod a terpesz szélességét,. Minden esetben konzultálj szakemberrel! 

Egyszerű használat:    A mosható pelenka használata egyszerű, jól átgondolt rendszer. Választhatunk tépőzáras és patentos megoldások közül. Mosásuk automata mosógéppel szinte alig jelent többletmunkát, tisztítása egyszerű, nincs szükség főzésre, vasalásra, sőt ezek a műveletek inkább rontanak a textilpelenka minőségén! 

Szobatisztaság:    A mosható pelenkás gyerkőcök átlagosan fél évvel előbb érik el a szobatisztaságot, mint eldobható pelenkás társaik. Ez arra vezethető vissza, hogy ők jobban érzik a pelenka nedvességét. Vannak direkt a leszokást szolgáló, úgynevezett leszoktató pelenkák is a piacon. 

Óriási választék:    Te választod meg, hogy milyen pelenkát adsz a babádra! Husis vagy éppen vékonyka testalkatához jól idomuljon? Kibírja az éjszakát is? Könnyű, egyben feladható legyen, hogy apának se menjen el tőle a kedve? A te ízlésednek megfelelő színű/mintájú legyen? Elutaztok, és nem szeretnéd a használt pelenkákat mindvégig magatokkal cipelni? Minden igényre van megoldás és mi szivesen segítünk neked megtalálni. :) 

Bevezető quiz

 • Csapba szarni
 • Szarba csapni

Típusok

Kalandozás a mosható pelenka típusok rengetegében

Alapok

Kezdjük azzal, hogy tisztázzuk mi is kell mindenképpen legyen egy mosható pelenkában. Két dolog: egy belső nedvszívó rész, ami felszívja a pisit és magában tartja és erre egy külső nedvességzáró rész, ami megakadályozza, hogy a nedvszívó rész és a külvilág találkozzon, azaz átázzon a pelus. Ez minden típus nélkülözhetetlen két főösszetevője. Nedvszívó és nedvességzáró megoldásból is számos verzió létezik és ezeknek még több kombinációja. Alapvetően két részre, nagy csoportra lehet osztani a mosható pelusok típusait: Az egy, illetve a több lépésben feladható fajtákra. A több lépésben feladható típusokra általában "külső-belső kombó" néven szoktunk hivatkozni, mivel a nedvszívó belső és a nedvességzáró külső külön kerül a popsira, két-három lépésben. Ennek a tisztán látásában szeretnék segíteni az alábbi grafikonnal.

Ha esetleg most teljesen sokkot kaptál és azt hiszed, hogy ezt soha nem fogod megérteni, haladjunk tovább típusról-típusra. Ígérjük, hogy nem lesz olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik! :)

Rumparooz zsebes pelenka

A zsebes pelenka

A zsebes mosható pelenka, angolul pocket diaper/nappy egy roppant egyszerű megoldás. Általában apukákkal, nagyszülőkkel, babysitterekkel és bölcsis nénikkel leginkább kompatibilis fajta ( az AIO-val karöltve). A zsebiket a legegyszerűbb feladni és megérteni, tökéletesen összekészíthetőek táskába. A zsebes pelus áll egy vízzáró külső rétegből, ami kívül lehet bármilyen anyag, sima PUL vagy akár minky (babyplüss) és egy belső rétegből, ami érintkezik a baba bőrével. A két réteg közé egy, a pelenka egyik végén (vagy mindkét végén) hagyott nyíláson keresztül lehet betenni a nedvszívó betétet, betéteket. Amint betetettük a betétet mehet is a babára. A zsebes pelusok általában egyméretesek, tehát újszülött kortól szobatisztaságig jók lehetnek, mert méretüket patentokkal vagy állítható combgumival lehet változtatni. Újszülötteknek szerintünk a zsebesek ettől függetlenül nagyok és véleményünk szerint érdemes picibaba korra valamilyen méretes kis pelust venni mielőtt belefogunk a zsebesek használatába. A zsebik deréknál záródhatnak tépőzárral, elöl patenttal vagy oldalt patenttal. Valaki azt mondja, hogy a tépőzár a tuti kényelmes, valaki azt mondja, hogy azt a nagyobb gyerek könnyen leszedi magáról és a patentos a biztos. Ez ízlés és a gyerek vérmérsékletének függvénye. A belső, bőrrel érintkező réteg lehet gyorsan száradó mikroszálas anyag, minky vagy lassabban szárítható, de bőrbarátabb bambusz, biopamut is. A popsikrém használata szinte el is hagyható természetes anyag használatakor. 

Blueberry Side Snap Simplex oldalt patentos zsebes AIO

AIO, AI2, SIO - az egyben pelus rendszerek

Az AIO (all in one = minden egyben) és az AI2 (all in 2 = minden kettőben) pelenkák lényege, hogy a vízzáró külsőhöz a nedvszívó rész hozzá van varrva (AIO, pl. Smart Bottoms 3.1) vagy belepatentolható (SIO, pl. Popin), esetleg a bevarrt nedvszívó nyelven kívül még zsebet is kialakítottak benne, ahova extra betétet tehetünk, növelve a pelenka kapacitását (pl. Blueberry Side Snap Simplex, BambinoMio Miosolo, Totsbots Easyfit Star). A külsőt és a betétet egyben adjuk a babára, mint egy eldobhatót és egyben is vesszük le, tehát egy lépésben feladható típusnak számít. Népszerű pelusok egyszerűségük miatt és mert kis csomagot képeznek a popsin. Az AIO is kedvelt általában apukák és kevésbé profi pelenkázók körében. Ebből a típusból is létezik több fazon, tépős és patentos, combszárnyas és sima, bambusz, biopamut vagy épp mikroszálas és keverék belső rétegű. Az AIO-k tovább turbózhatók betétekkel, így kicsit vastagabb csomagot képeznek, de jelentősen lehet növelni a nedvszívó kapacitásukat, így akár nagyobb babákon és rendkívül sokat pisilő babákon is bírják biztonságosan a 3 órát. Az AI2 típusnak egy fajtája a SIO (Snap-in One = egybe patentolt) pelus, ahogy a neve is sugallja a nedvszívó részeket a külsőbe patentok segítségével rögzíthetjük. Példának itt egy Popin:

gDiapers csónakos pelenka

A csónakos pelenka

A csónakos mosható pelenka hibrid, azaz használható mosható és környezetbarát, lebomló eldobható betéttel is és mi személy szerint nagyon szeretjük, mert kicsi csomagot ad, de emellett kiemlekedően ázás-biztos. A csónakos pelus áll egy külső pelenkából, ami vagy pamut vagy hasonló puha és rugalmas anyag. Ebbe a külsőbe rögzítünk egy vízhatlan csónakot (angolul pouch vagy ahogy anyukám mondja: ladik :D ). A csónak rögzítése lehet patent vagy egyéb kapocs és ebbe a csónakba kerül a nedvszívó betét. A csónak nagy előnye, hogy utazás és egyéb alkalmakkor, ha a szükség vagy a lustaság úgy hozza, akkor eldobható betétekkel is, illetve szinte bármilyen mosható nedvszívó belsővel használható (muszlin pelenka, formázott betét, prefold). A csónakos pelenkák általában méretesek, ami garantálja, hogy mindig a lehető legkisebb csomag és legkényelmesebb fazon kerüljön a popsira, felesleges anyagrészek nélkül. Példának itt a gDiapers:

Totsbots Bamboozle Stretch bambusz belső pelenka

A nadrágpelenka belső

A "külső-belső kombó", azaz egy vízzáró külső és egy nagy nedvszívó kapacitású nadrágpelenka belső kombinációjának használata általában éjszakára javasolt, ázásbiztos megoldást ad, viszont nagyobb csomagot képez a popsin. Általában ezt a kombinációt éjszakára és utazások alkalmával vetjük be, amikor megbízható szárazon tartás szükséges 3 óránál hosszabb időre. A rendszer áll egy pelenkabelsőből, ami ránézésre olyan, mint egy sima pelenka, deréknál záródik tépőzárral vagy patenttal, esetleg megkötéssel. Előfordulhat, hogy a pelusban belül van még plusz belevarrt vagy bepatentolható betét az extra nedvszívásért (pl. Totsbots Bamboozle Strech) vagy egy zseb (pl. Ecoposh OBV), amibe további nedvszívó betétet tehetünk szükség esetén. A belsőpelenka általában bambuszból, pamutból, kenderből és ezek kombinációjából készül. Amennyiben a pelenka külső nem lett koszos, vagy csak kicsit nedves lett, akkor nem szükséges egyből a belsővel együtt cserélni, áttörölhető nedves kendővel és visszaadható egy tiszta belsőre mosás nélkül. Így tehát nincs feltétlenül szükségünk ugyanannyi külsőre, mint belsőre. A nadrágpelenka belsők általában 2-3 méretben készülnek (újszülött, 5-15kg és extra nagy méretben). Példának itt egy Blueberry biopamut újszülött belső, köldökcsonk védő patenttal:

Blueberry Capri állítható méretű betétszettek

Prefold, muszlin és formázott betét

A prefold (jelentése: előre hajtogatott) egy több rétegű anyag, ami betét vagy hagyományos pelenka formára is hajtogatható és betét vagy pelenka belső helyett használható nedvszívó. Prefoldok szinte bármilyen tipikus pelenka anyagból készülhetnek, de leggyakoribb a pamut és bambusz. Általában különböző méretekben kaphatóak, különböző rétegszámmal varrva.

A muszlin pelenkát (vagy tetrát) talán nem kell bemutatni, mert ha pelenkának nem is, de büfiztetésre, pelenkázó alátétnek, nyáltörölgetésre szinte mindenki használja. A tetrát is lehet betétformájúra hajtogatni és pelenkába tenni nedvszívónak, illetve a régi hagyományos típusú tetrás pelenkázás is működik vele. Manapság már nem csak biztostűvel rögzíthetjük a hajtogatott tetrát, hanem egy háromágú kis fogas műanyaggal pelenkacsattal is. Pelenkacsattal nem csak muszlin pelenkát, de formázott pelenka belsőt és prefoldot is rögzíthetünk. Muszlin pelenkából már vidám, mintás darabokat is vásárolhatunk.

A mosható pelenkázás legkényelmesebb és legegyszerűbb nedvszívó megoldása pedig a formázott betét. A betétek használatával nem kell hajtogatással, kapoccsal rögzítéssel vacakolnunk. Az előre formázott betétek is készülhetnek szinte bármilyen anyagból és kevert textilekből is. Nedvszívásuk és száradási idejük nagy mértékben függ az anyagösszetételüktől és az összevarrt rétegek számától, így nehéz ezen tulajdonságaikról általánosságban beszélni. A betétek között találunk egyméretes, kicsi újszülött és állítható méretű verziót is. Vannak márkák, akik kifejezetten gyártanak kicsi méretű betéteket (pl. gDiapers újszülött mosható betét csomag, Blueberry Capri újszülött betét csomag), emellett vannak gyártók, akik méret kombinált szetteket készítenek (pl. Rumparooz betétszett) és léteznek az állítható méretű, különböző méretre hajtogatható és/vagy patentozható betétek (pl. Blueberry M-L bambusz betét csomag). A betétek kategóriájában érdemes megemlítenünk még az úgynevezett booster betéteket, amik kiegészítő betétként használatosak, azaz valami más nedvszívóval kombinálva "turbózhatjuk" a pelenkát. A boosterek általában vékony, közepes méretű betétek (pl. BambinoMio Mioboost betétcsomag).A prefold, a muszlin és a betét sem elég önmagában, mindegyik föle kell még egy vízzáró réteg, egy úgynevezett pelenka külső.Külsők készülhetnek PUL, PUR, TPU, polár, gyapjú, windpro anyagból is. Egyes külsőknek van egy kis fülük elöl és hátul, ahova a prefold/betét végeit be lehet tűrni, így csökkenhetjük az elmozdulás lehetőségét. Az alábbi tartófüles külső például a Blueberry Capri:

Formázott pelenkabelső (Contour)

A formázott pelenkabelsőket úgy kell elképzelni, mint egy nem záródó pelenkabelsőt, azaz nincs tépőzár, patent, kötöző rajta. A sima belső és a hajtogatott prefold között állnak félúton. Szintén találhatunk belőlük méretest és egyméretest, mindenféle anyagot. Általában rögzíteni szükséges pelenkacsattal vagy biztostűvel, de ha ügyesek vagyunk simán a külső feladásával is tudjuk rögzíteni, bár ez kevésbé elmozdulás-biztos megoldás.

Rumparooz TPU külső

A poliuretán pelenkakülsők (PUL, PUR, TPU)

A poliuretán pelenkakülsők egy mintás vagy színes textilből és egy erre laminált vízzáró rétegből állnak. A 3 típus között gyártástechnológiai különbség van csupán, gyakorlati használatban nincs köztük különbség. A poliuretán külsők a nedvességet nem engedik át, de szellőzni képesek, tehát nem fülled be alattuk a baabapopsi. A külsők lehetnek méretesek (S/M/L), kétméretesek (pl. Blueberry külsők) és egyméretesek (=egy méretben gyártják őket és állítható hosszúságúak, pl. Smart Bottoms külsők), patentos és tépőzáras derékzáródásúak, de régen megkötőset is láttunk már. Vannak combszárnyasak és szimpla combgumisak. Általában a különböző márkák belsői, betétjei, prefoldjai és külsői kompatibilisek egymással és lehet őket össze-vissza variálni. 

Gyapjú külső

A pelenka külsők egy természetesebb alternatívája a gyapjú külső. A természetes anyag használatának azonban meg kell fizetni az árát. A gyapjú külsők rendszeres karbantartást, lanolinozást igényelnek. Ez elsőre rémisztőnek tűnhet, de a gyapjú hívők szerint ez semmiség. A "gyapikat" bármilyen pelenkabelsőre feladhatjuk. A gyapinak kell pár mosás és egy kis használat, mire befilcesedik és lanolin is, hogy ne eressze át a nedvességet. Létezik rövid, kisnadrág fazonban és hosszúnadrág fazonban, bebújós, tépőzáras, sőt patentos, egyméretes és méretes verzióban is és általában kényelmesek és rugalmasak. Sokakat elbátortalanít, hogy esetleg szúrhat, sokat kell pepecselni a lanolinnal, óvatosan kell tisztítani, de mindezek ellenére megszerethető és a legtermészetesebb megoldás. A gyapjú pelusokról a kódex egy másik fejezetében olvashatsz bővebben, a Gyapi Kisokosban.

Polár külső

A gyapjú külsőkhöz hasonló fazonokban kaphatók meg a polár külsők és akik kedvelik, szeretik éjszakára bevetni, mert pizsamaszerű érzetet ad. Magyarországon nem túl elterjedt típus, inkább külföldön lehet belefutni, de nem gyakori megoldás. Sokszor a gyapjú külsők egyszerűbben kezelhető alternatívájaként merül fel, mosásánál nem kell annyira odafigyelni és lanolinozást sem igényel. A gyapjúhoz képest hátránya azonban, hogy nem természetes anyag és melegíthet, ezért nyáron nem annyira előnyös.

A hibrid pelenkák

A hibrid jelentése csupán annyi, hogy a pelenka úgy van kialakítva, hogy lehessen beletenni eldobható és mosható betétet is. Így tehát minden csónakos hibridnek számít, de lehet AIO, AI2 és zsebes is félig-meddig hibrid, ha van legalább egy prefitartó füle, amibe beletűrhetjük az eldobható betét egyik végét.

Leszoktató- és úszópelenkák

 Amikor már a szobatisztaság felé közeledik a gyermek, akkor a balesetek megelőzésére szokták használni a leszoktató pelenkákat. Ezek általában úgy vannak kiképezve, hogy a gyermek által könnyen letolhatóak legyenek, de mégis jól passzoljanak a popsira. A leszoktató pelusokban nincs kifejezetten nagy nedvszívó belső rész, inkább csak a baleset esetén előforduló szétfolyást szolgál megakadályozni, esetleg egy minimális nedvszívó maggal látják el. A bőrhöz barátságos belső réteg és egy vízzáró külső réteg a jellemző. 

A babaúszást kedvelők és nyaralók is szeretik használni a mosható úszópelusokat. A leszoktató pelenkákhoz hasonlóan általában ezek sem tartalmaznak nedvszívó belső magot, csak a nem vízbe való "anyagot" szűrik ki. Kényelmes puha belső réteget és strapabíró külsőt képzeljünk el. Létezik megkötősben, tépőzárasban, patentosban, gumisban. 

Ezek volnának a típusok, amikkel érdemes megismerkedni mielőtt pelenka vásárlásra adjuk a fejünket. Most pedig gyorsan nézzük át az egyes típusok előnyeit és hátrányait.

Muszlin vagy tetra (terry squares)

Előnyei:

 • Olcsó

 • Gyorsan szárad

 • Strapabíró

 • Magas hőfokon is mosható és akár vasalható is

 • Sokoldalúan felhasználható, nem csak pelenkázáshoz (fürdetés, büfiztetés, takaró, lepedő, törlőkendő, stb.)

 • Rengeteg helyen kapható (bababolt, drogéria, webshopok, stb.)

Hátrányai:

 • Hajtogatást vagy kapcsos rögzítést igényel - lassabb megoldás

 • Sok rétegre hajtogatva vastag csomagot eredményezhet.

Nadrágpelenka belső

Előnyei:

 • Nagyon jó nedvszívó képesség

 • A legjobb éjszakai megoldás

 • Sokféle anyagból, rögzítéssel és fazonban megkapható

Hátrányai:

 • Vízzáró külső kell hozzá

 • Lassan szárad

 • Némelyik kifejezetten nagy csomagot alkot a popsin

Minden-egyben, AIO (All in One)

Előnyei:

 • Könnyű és gyors feladás, ugyanolyan, mint egy eldobható pelus

 • Kis csomagot alkot a popsin

 • Családtagok, bölcsisnénik, babysitterek számára is könnyen használható

Hátrányai:

 • Kisebb nedvszívó kapacitás, nagyobb korban vagy extra sok pisi esetében booster betétet igényelhet

 • Emiatt éjszakára nem igazán ajánlott

 • Előfordulhat lassú száradás a vastag, egybevarrott fazon miatt

 • Minden használat után az egész pelenkát mosni kell

Zsebes

Előnyei:

 • Könnyű feladás, előkészítve olyan, mint egy AIO

 • Családtagok, bölcsisnénik, babysitterek számára is könnyen használható

 • Nedvszívó kapacitása könnyen változtatható a betétek variálásával és számával

 • Gyorsan szárad

Hátrányai:

 • Nem feltétlenül felel meg éjszakai használatra

 • Szét kell szedni és össze kell rakni mosás előtt és után

 • Minden használat után az egész pelenkát mosni kell

Csónakos pelus

Előnyei:

 • Gyorsan szárad

 • Nem kell minden alkalommal a külsőt/csónakot cserélni, csak ha szennyezett lett (csak a kivehető csónakos típusokra igaz!)

 • Könnyedén használható eldobható betétekkel is

 • Könnyű tisztítása, gyors száradása és eldobható betét kompatibilitása miatt a legjobb megoldás utazás esetén

 • Többféle nedvszívóval használhatjuk: tetra, betét, prefold, eldobható

 • Kicsi csomagot ad a popsin

 • Rendkívül kevés mennyiségű szennyest termel (csak a kivehető csónakos típusokra igaz!)

 • Nem sérülékeny, ha a vízzáró csónak sérült, könnyedén cserélhető a külső részt megtartva

Hátrányai:

 • Nagyrészt többméretes, méretváltásra van szükség

 • A nedvességzáró csónak és rögzítése piros, de nem fájdalmas nyomot hagyhat a bőrön

 • Összetett felépítése riasztó lehet családtagok, babysitterek, bölcsisnénik számára

Gyapjú külső (Wool soaker)

Előnyei:

 • A legtermészetesebb és leginkább környezetbarát nedvességzáró megoldás

 • Rendkívül jól szellőzik, nem izzaszt

 • Nem kell minden használat után mosni, többször is visszaadható, ha nem válik nagyon szennyezetté

 • Hosszúszárú, rövidnaci és bugyi fazonban, bebújós, megkötős, tépőzáras, gombos záródással is elérhetőek

 • Kötni tudók maguknak is könnyedén elkészíthetik

Hátránya:

 • Nem gyakori, de rendszeres lanolinozást igényel

 • Száradása lassú

 • Mosáskor külön odafigyelést igényel

 • Többméretes, méretváltásra van szükség

Poliuretán külső

Előnyei:

 • Többször is visszaadhatóak, ha nem váltak szennyezetté

 • Betéttel, prefolddal, tetrával, eldobható betéttel is használhatóak

 • Egyméretes és méretes verzió is elérhető

 • Rendkívül gyorsan szárad

 • Nadrágpelenka belsővel kitűnő éjszakai megoldás

 • Betéttel, prefolddal, tetrával kicsi csomagot képező, kényelmes nappali megoldás

Hátrányai: 

 • Nedvszívó belső szükséges hozzá

 • Ha nem rendelkezik prefold tartó füllel, akkor a betét/prefold/tetra igazítása kicsi odafigyelést igényel feladáskor

 • Feladása kétrészes, lassabb megoldás, esetleg összekészítést igényel

Egy pár szót a mosható pelenkák méretezéséről: avagy méretes vagy egyméretes pelenkát válasszunk? 

Amennyiben méretes pelenkát választasz, számolnod kell azzal, hogy valószínűleg többe fog kerülni, mint az egyméretes társa. Hogy miért éri meg mégis? Íme néhány előnye:

 • Jobb illeszkedés, könnyebb igazítás.

 • Mindig az adott testmérethez arányaiban jól illő méretű "csomagot" kapsz a babapopsin.

 • A pelenka természetes elhasználódását jelentősen csökkenti, így a kistestvér is szép darabot örökölhetm hiszen csak egy-egy időszakban használtátok és használt piaci értéke is magasabb marad jobb állapotban, ha eladnád.

Ezzel zárjuk is a mosható pelenkázás második leckéjét. :)

Ide kattintva olvashatod a Mosható Pelenka Kódex további fejezeteit:1. fejezet: BevezetőMOST EZT OLVASTAD: 2. fejezet: Típusok és előnyeik3. fejezet: Mosás és tárolás4. fejezet: Kiegészítők5. fejezet: Moshatózás házon kívül6. fejezet: Képes szótár7. fejezet: Anyagismeret8. fejezet: Úszópelenkák9. fejezet: Piros pelenka nyomok10. fejezet: Mosható popsitörlő kendők11. fejezet: Gyapjú pelenka kisokos12. fejezet: Segítség! Kiázik a zsebes pelus!13. fejezet: Mosható pelenkák karbantartása14. fejezet: Segítség! Kiázik a csónakos pelenka!

Az Ökolurkó webáruház (www.okolurko.hu) oldalán megjelenő Mosható Pelenka Kódex cikkek az Ökolurkó Kft. szellemi tulajdonát képezik és szerzői jogvédelem alatt állnak. Bármilyen formátumú engedély nélküli másolásuk, terjesztésük jogi lépéseket von maga után.