Impuls opdrachten

Hallo,

Welkom, leuk dat je aan de slag gaat met de Impuls opdrachten. Met deze opdrachten leer je om iets nieuws te maken. Zonder oordeel, met plezier en ...

Wij zijn Elisabeth Baron en Anneke Blok: De Hemelbestormers. En wensen je veel plezier met het aangaan van deze uitdaging. 

Over de impuls opdrachten

Welkom

Toe aan een impuls in je aanpak?

Jonge honden zijn enthousiast en staan open voor leren. Hun gedrag komt meteen voort uit wat ze meemaken en aan ervaringen opdoen. 

In je werk kan het soms lijken dat je vast loopt, je geen goede ideeën meer kunt bedenken voor een verfrissing. Net weer zijn als een jonge hond, zonder vooroordeel, weer vrij in het aangaan van uitdagingen. Deze cursus helpt je bij het loskomen van oude patronen, het loslaten van oordeel en het open staan voor een veranderende kijk op en aanpak in je werk.


Inhoud 

Je volgt de 6 opdrachten in je eigen tempo. En gaat zelf lekker aan de slag. 

Na deze opdrachten kun je je inschrijven voor de training Impuls in je werk. Hierin gaan we in een groep samen aan de slag met het aangaan van je uitdagingen. Je gaat werkbare ideeën creëren  en leert ze toe te passen in je werk.

Over de opbouw

Opbouw 

De opbouw van deze cursus os gebaseerd op onze methode Loslaten - Plezier - Toepassen.

In deze cursus ga je aan de slag met het onderdeel Loslaten. Loskomen door 6 creatieve opdrachten, waarin je gaat herkennen welke pattronen je belemmeren. En hoe je dit kunt loslaten.

Je bepaalt zelf welke opdracht je wanneer wilt gaan uitvoeren. En ook hoe lang je erover wilt doen. Het is goed om er de tijd voor te nemen. Loskomen door te doen zorgt ervoor dat je open staat voor nieuwe prikkels en uitdagingen. 

Over de opdrachten

Hoe ziet een opdracht eruit en wat kan ik ermee?

In dit plaatje kun je ontdekken hoe de opdrachten zijn opgebouwd. Ga met je muis over het plaatje.

Opdracht 1

Van uitstel naar ruimte

Ruimte

Heb je er ook zo’n hekel aan als tijdens het spel de regels worden aangepast? Dan verlies je de grip op de uitkomst. In deze oefeningen probeer je los te komen van oordeel. Je oordeel uit te stellen. Grip te verliezen op de uitkomst. Maar met een aantal duidelijke roles die je houvast en ruimte geven. Je start door te doen. Veel plezier!

Opdracht 1

En?

Hoe pakte jij de opdracht aan? Wat vond je lastig? En wat gaat je van nature goed af? Beschrijf dit.

Spelregels

Spelregels?

Om het voor jou helderder te maken hebben we een aantal spelregels. Hiermee zie je meteen wat je eigenlijk met de opdracht losmaakt bij jezelf. We gaan verder in op regel 1.

Spelregels


Regel 1 Stel oordeel uit

Waarschijnlijk ben je goed geworden in beoordelen. Je hebt het namelijk nodig in veel situaties die je dagelijks tegenkomt. Denk maar eens aan welke groente je koopt in de supermarkt. Je hebt bestaande denkpatronen die je gebruikt: 1 herken ik het?, 2 Vind ik het relevant? 3 Ik ga ervoor of wijs het af. Vaak worden nieuwe ideeën die je niet herkent direct afgeschoten. Omdat ze per definitie niet in ons bestaand denkpatroon passen. Een nieuw idee heeft incubatietijd nodig; het moet de tijd krijgen om een plek te verwerven in ons denken. 

Daarom is het belangrijk dat je je oordeel uit stelt over de volgende opdrachten die je doet. Dat doe je door jezelf af te vragen:

- wat is dit/ wat is de bedoeling?

- ik ga ermee door ook al snap ik het nog niet

- hiermee krijg ik de ruimte om verder te kijken en kansen te zien

- dan ga ik pas oordelen en bepaal ik wat er met de diverse uitwerkingen ga doen.


Alle ideeën zijn welkom. Dat stimuleert je groeikans. 

De andere regels geven je een hint hoe je kan omgaan met ideeën. Om ze te oefenen ben je welkom op de training Impuls in je werk. Ze zijn meer geschikt om in groepsverband te doen.

Opdracht 2

Patronen - hoe doorbreken

Heb je ook stokpaardjes?

Dat is heel logisch. Want als iets voor je heeft gewerkt zal het daarna nog wel eens werken. Maar soms heb je het nodig om iets nieuws te bedenken en te doen. Hoe doorbreek je dan je patroon. Je hersenen zijn constant aan het associëren. Je hebt impulsen in je hersenen die via de meest sterke verbinding lopen. Bijvoorbeeld ‘koe' past meer bij ‘melk' dan ‘wolken'. Omdat de impulsen graag die brede verbinding legt, is de kans op een andere verbinding leggen kleiner. En dat is wat je eigenlijk wil. 

Stel je de vraag: hoe zou dit nog anders kunnen? Bedenk meer ideeën dan je in eerste instantie zou willen. Juist door door te gaan krijg je de diversiteit. 

Opdracht 2

Wat heeft het je opgebracht?

Beschrijf op welk moment je het lastig vond en toch bent doorgegaan. Wat heeft je doorzettingskracht opgeleverd? 

Opdracht 3 en 4

Wat neem je waar?

Wat neem je waar?

Jou waarneming verschilt altijd van die van een ander. Iedereen heeft een eigen werkelijkheid, dat heb je vast wel eens gemerkt. In deze 2 opdrachten ga je je eigen waarneming vragen stellen. Om ‘anders’  waar te kunnen nemen. En iets nieuws te kunnen laten ontstaan. 

Niet meteen makkelijk, maar met een resultaat waarmee je je bewust wordt van je eigen patronen. 

Opdracht 3

Opdracht 4

Zou je deze oefening vaker op je werk willen toepassen?

  • Ja
  • Nee

Opdracht 5

Welke verbeelding gebruik jij?

Beelden

Zijn krachtig! Niet makkelijk te vervormen. Toch heb je vaak een beeld nodig bij het creëren van iets nieuws. Herken je dat? 

Daar gaan we mee aan de slag. We gaan nieuwe beelden maken voor je werkplek. 

Opdracht 5

5. Werkplek-loskomen

Impuls door creatief denken

Creatief denken

De basisvaardigheden die je hebt geoefend in creatief denken zijn: creatief waarnemen, flexibel associëren, uitstellen van oordeel, divergeren en verbeelden. Deze vaardigheden zorgen ervoor dat je mindset los is, er ruimte is voor nieuwe ideeën. Top dat je de moed hebt genomen om deze berg te beklimmen. 

Wil je verder de volgende berg op? Doe dan mee aan de training Impuls in je werk. En ga aan de slag met  jouw ideeën en toepassingen. 

Groet van Anneke en Elisabeth