Wat is buitenspel?

Iedereen kent het wel...het EK of WK is aan de gang en door de sociale druk moet je voetbal kijken. Om mee te kunnen praten, zonder uitgelachen te worden, is het handig om de buitenspelregel te kennen!

Na het volgen van deze E-learning zal je precies weten wanneer je BUITENSPEL! kan roepen tijdens wedstrijden.

Wat is buitenspel nou eigenlijk?

Uitleg van de KNVB

Een speler staat buitenspel als hij dichter bij de doellijn van de tegenpartij staat dan de bal en de voorlaatste tegenstander (inclusief de keeper). Zo luidt officieel de buitenspelregel.

In gewone taal

We proberen het wat makkelijker uit te leggen. Als je als aanvaller wilt scoren, moet je op het moment dat je de bal van een medespeler krijgt, zorgen dat:

er minstens twee spelers van de verdedigende partij (meestal is dat de keeper plus een andere verdediger) tussen jou en het doel staan.

Voorbeeld

In het voorbeeld hieronder zie je een simpele buitenspelsituatie. Het blauwe team heeft de bal en is aan het aanvallen. De stippellijn geeft de lijn aan van de defensie, speler B is voorbij deze lijn. Als speler A nu de bal speelt naar speler B is er sprake van buitenspel.

Wat telt mee voor buitenspel?

Lichaamsdelen

Bij het bepalen van de buitenspelpositie kijkt de scheidsrechter of je hoofd, lichaam of voeten dichter bij de doellijn staan dan de bal en de voorlaatste tegenstander. Je armen tellen niet mee bij het bepalen van buitenspel.

Voorbeeld been buitenspel

In dit voorbeeld is wit de aanvallende partij. Speler A kopt de bal door naar Speler B. Speler B staat echter buitenspel omdat zijn been voorbij de voorlaatste verdediger is.

 

Wanneer sta je niet buitenspel

Als speler sta je niet in buitenspelpositie als:

  1. je op je eigen speelhelft staat;
  2. je gelijk staat met de voorlaatste tegenstander;
  3. je gelijk staat met de laatste twee tegenstanders.

Vragen

Is dit buitenspel?

  • Dit is geen buitenspel
  • Dit is buitenspel