Trots op het beste Netwerk

Netwerk algemeen

Netwerk Algemeen

Netwerk Algemeen

Als provider is het mobiel netwerk een ontzettend belangrijke onderdeel. Het netwerk is immers ons uithangbord en we willen graag dat onze klanten ons netwerk als beste ervaren.

Het mobiel netwerk is o.a. opgebouwd uit zendmasten en een zendmast is opgebouwd uit verschillende antennes op elke antenne kan individueel gekozen worden of we hier 2G (GSM/GPRS/EDGE), 3G (UTMS/HSDPA) of 4G (LTE) activeren in combinatie met een frequentie band (900mhz/1800mhz/2100mhz). 

Keuze voor een bepaalde frequentie

De verschillende frequenties geeft T-Mobile de mogelijkheid om in bijvoorbeeld landelijke gebieden waar weinig masten staan een lage frequentie te gebruiken dit heeft als voordeel dat er een groter gebied dekking heeft. Maar ook in steden kan T-Mobile ervoor kiezen om diverse antennes te voorzien van een lager frequenties. Een lage frequentie heeft ook als voordeel dat de netwerkdekking binnenshuis (indoor) beter wordt.

Waarom heeft een lager frequentie een beter indoor dekking? Een lager frequentie heeft een langer golflengte dit betekend dat deze beter door objecten (muren, bomen, obstakels etc) gaat. Vergelijk het met wanneer je muziek aan het luisteren bent en je loopt de kamer uit en deur dicht doet, dan hoor je alleen nog maar de lagere tonen (bass).  Een hoge frequentie heeft het voordeel dat de capaciteit (internet snelheid) hoger is maar de reikwijdte is kleiner, Om het te illustreren hieronder een afbeelding:

De voor –en nadelen verschillende frequenties

Frequentie

Eigenschap

Voordeel

Nadeel

900mhz (laag frequentie)

Lange golflengte

Grote reikwijdte: Groter dekkingsgebied & Beter indoor dekking

Minder capaciteit: Lage internet snelheid

1800mhz (hoog frequentie)

Korte golflengte

Kleine reikwijdte: Kleiner dekkingsgebied

Hoge capaciteit: Hoge internet snelheid & verminderde indoor dekking

2100mhz (hoog frequentie)

Korte golflengte

Kleine reikwijdte: Kleiner dekkingsgebied

Hoge capaciteit: Hoge internet snelheid & verminderde indoor

 

Met de onderstaande grafiek heb je een indicatie van de reikwijdte van de frequenties. Deze kunnen behaald worden met ideale omstandigheden (vlak landschap).

De verschillende netwerk standaarden (Generaties)

GSM (2G)

MS (Global System for Mobile Communication) is een standaard die gebruikt wordt voor mobiele telefonie. Ook wel bekent als 2e Generatie mobiele telecommunicatie systeem (2G).  Met GSM is het mogelijk om gebruik te  maken van internet echter gaat via een inbelverbinding en tijdens internet wordt de lijn bezet gehouden en kan je niet meer gebeld worden. In eerste instantie was GSM enkel bedoeld voor het bellen/gebeld worden. In een later stadium werden ook diensten geïntroduceerd zoals SMS (Short Messaging System) en Voicemail.

GPRS (2G)

GPRS (General Packet Radio Service) is een uitbreiding (upgrade) op het GSM netwerk. Met GPRS is met mogelijk om efficiënter gebruik te maken van mobiel data zoals internet.  Het internet via GPRS gebeurt middels  kleine pakketjes deze kunnen afzonderlijk verstuurd worden. Invergelijking met internet via GSM waar de lijn bezet gehouden wordt. Internet via GPRS is dus een stuk efficiënter en sneller dan internet via GSM. LET OP! Het is niet mogelijk om gebruik te maken van GPRS data en bellen tegelijk!

EDGE (2G)

DGE (Enhanced Data rates for Global Evolution) is zoals GPRS een uitbreiding (upgrade) op het GSM netwerk. EDGE heeft een hogere data snelheid dan GPRS. Voor Operators was EDGE een goedkope manier om hun GSM netwerk te upgrade omdat in tegenstelling tot UMTS (3G) geen nieuwe antennes geplaatst hoeven te worden. Diverse operators hebben bewust gekozen om hun GSM netwerk niet te uitbreiden met EDGE omdat UMTS (3G) ook al beschikbaar was.

UMTS (3G)

UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) is één van de 3e generatie mobiele telecommunicatie systemen (3G). Naast bellen is het ook mogelijk gebruik te maken van de steeds meer populaire mobiele data diensten (e-mail, internet, fax etc). De download snelheden die behaald kunnen worden met UMTS tot 2 Mbit/s. Om UMTS aan te bieden hadden alle Operators nieuwe zendmasten moeten plaatsen vandaar de naam 3G (derde generatie).

HSDPA (3G)

HSDPA (High Speed Downlink  Packet Acces). Is een uitbreiding (upgrade) op het UMTS netwerk. Met de introductie van HSDPA werden nog hogere data snelheden behaald  tot 14.4 Mbit/s.

LTE (4G)

LTE (Long Term Evolution) is de standaard voor de 4e generatie mobiele telecommunicatie systeem (4G). Voor het aanbieden van LTE hebben alle Operators nieuwe antennes moeten plaatsen. Met LTE zijn nog snellere mobiele data snelheden mogelijk tot wel 120 Mbit/s. Met LTE is het mogelijk om meerdere  spectrums banden te combineren bijvoorbeeld LTE1800 & LTE900 hierdoor wordt de capaciteit vergroot. op dit moment is het nog niet mogelijk om gebruik te maken van spraak (bellen/gebeld worden) met LTE.  

Internet snelheden  verschillende netwerken

De snelheden die behaald kan worden met mobiel internet is erg afhankelijk van diverse factoren. In het onderstaand overzicht staan snelheden die theoretisch behaald kunnen worden. 

Drager

Wat ziet de klant in zijn display?

Download snelheid

GPRS

2G, GPRS, G

52 kbps

EDGE

2G +, Edge, E

384 kbps

UMTS

3G, U

8 Mbps

HSDPA

3G, 3G +, H

14.4 Mbps

LTE

4G

120 Mbps

 

   

Welke factoren hebben invloed op het netwerk (bellen en internet)?

Netwerk instellingen (CNS)

In CNS kan je de QoS (Quality of Service terug vinden van de klant. De QoS bepaald de toegewezen down – en upload snelheid.

Toestel instellingen

In de telefoon is het mogelijk om 2G (GSM), 3G (WCDMA) of 4G (LTE) uit te zetten,

Omgeving en locatie zendmast

De locatie van de zendmast en het landschap tussen de zendmast en de klant. Bij landschap kan je denken aan hoogbouw, bomen, werkzaamheden met een kraan en andere objecten. Deze objecten kunnen het signaal verstoren.

Datalimiet

Wanneer een klant een beperkt internet bundel heeft. Ontvangt de klant na het bereiken van de limiet een zo gehete speed-step-down. Het internet snelheid van de klant wordt dan gecapped

Atmosfeer

Bij atmosfeer moet je denken aan weersomstandigheden zoals sneeuw, storm etc. Zendmasten staan vaak op hoge gebouwen en zijn dus kwetsbaar voor weersinvloeden antennes kunnen dan beschadigd raken

Verkeer (drukte) op de zendmast

Drukte op de zendmast denk daarbij aan drukke gebieden zoals het centraal station op Utrecht. Daar waar de concentratie gebruikers hoog is en veel gebruikers gebruik maken van het mobiel netwerk. Heeft het netwerk druk en zwaar om alle gebruikers goed te bedienen. Een zendmast heeft een maximale capaciteit.

Tijdens het reizen trein of auto

Wanneer je in de trein en/of auto gebruik maakt van mobiel internet. Maak je tijdens het reizen verbinding met verschillende zendmasten. Elke zendmast is anders ingesteld denk daarbij aan de frequentie die gebruikt wordt de richting van de antennes op de zendmast en tunnels

Storingen of werkzaamheden op de zendmast

Helaas komt het ook soms voor dat een zendmast een storing heeft of er zijn werkzaamheden gaande. Storingen en diverse werkzaamheden hebben invloed op het mobiel netwerk en dus ook op het internet van de klant

Huidige netwerk vs het oude netwerk

T-Mobile heeft het netwerk gemoderniseerd, deze modernisatie noemen we ook wel SRAN (Single Radio Acces Network) modernisatie. In tegenstelling tot KPN en Vodafone verving T-Mobile alle apparatuur op de zendmasten. Omdat T-Mobile in verleden enkel de beschikking had over de 1800mhz frequentie en KPN en Vodafone de 900mhz, heeft T-Mobile in veel gebieden twee keer zoveel zendmasten moeten plaatsen om de zelfde netwerkdekking te realiseren als KPN en Vodafone. Hieronder een afbeelding ter illustratie waar je de locaties ziet van de zendmasten van KPN, Vodafone en T-Mobile: 

Wat is SRAN?

SRAN is een effectieve techniek die het mogelijk maakt om op één zendmast alle drie de netwerken 2G,3G en 4G te activeren (alles in één).

Het vervangen van alle apparatuur heeft als voordeel dat alle frequenties beschikbaar komen (900mhz, 1800mhz en 2100hmz) waar we met de oude apparatuur (zendmasten) enkel de 1800mhz frequentie hadden. Dit heeft tevens het voordeel dat we gericht het netwerk kunnen optimaliseren bijvoorbeeld LTE (4G) activeren op een 900mhz frequentie om de indoor dekking te verbeteren.

Omdat T-Mobile er voor kiest om het gehele netwerk te vervangen duurde het bij T-Mobile langer voordat er overal 4G beschikbaar was maar hebben wij het meest moderne netwerk.

Wat doen KPN en Vodafone dan? KPN en Vodafone breiden hun huidige netwerk (2G/3G) uit met een extra module (antenne) met 4G, En zoals eerder omschreven heeft T-Mobile 2 keer zoveel zendmasten in veel gebieden J ik hoef jullie denk niet uit te leggen wat voor effect dit heeft waar wij het netwerk reed hebben gemoderniseerd.

Waar zijn we trots op!

Ons netwerk is als beste getest in de P3 Connect Mobile Benchmark NL
Het aantal netwerkklachten is met ruim 40% afgenomen
We hebben het snelste 4G netwerk