Taekwondo

Wat houdt Taekwondo in en hoe kan je het gebruiken op je werk?

Wat is Taekwondo?

Wat is Taekwondo?

Letterlijk vertaald betekent: “Tae” voet, “Kwon” hand of vuist en “Do” de manier of de weg. Taekwondo is dus het gebruik van de hand en de voet, met als doel zelfverdediging en het verbeteren van je persoonlijkheid.

Taekwondo is een vechtkunst, die niet alleen weet te imponeren door de enorme slagvaardigheid, maar vooral ook door de sierlijk uitgevoerde poomse's (schaduw gevecht), waarmee deze sport wordt tot een bewegingskunst. De verwantschap met budosporten als jiu-jitsu, karate en judo is zeker herkenbaar, maar taekwondo is meer. Het vereist ook een gedegen mentale training.

Voor de serieuze taekwondo-ka is het niet alleen het gebruik van de hand en de voet, maar een manier van denken, een manier van zelfdiscipline en ontwikkeling van zelfvertrouwen. In deze tijd met al haar geweld en intimidatie biedt Taekwondo de zwakkere een effectief wapen om zichzelf te verdedigen.

Door training ontwikkelt een student zelfvertrouwen, discipline, lichamelijke gezondheid, coördinatie en zelfverdediging. Taekwondo wordt gezien als een kunst van zelfverdediging, die gebruikt kan worden voor gerechtigheid en het verdedigen van de zwakkere. Het is een kunst die niet alleen is weggelegd voor de sterken onder ons, maar juist ook voor de zwakkeren, jong of oud, man of vrouw, groot of klein.

Wat ontwikkel je als persoon?

 • zelfverdediging
 • vermoeidheid
 • boosheid

Doelstellingen van het taekwondo

Doelstellingen van het taekwondo

 1. Hoffelijkheid: beleefd zijn tegen elkaar, eerlijk zijn, respect tonen voor de leraar en voor mensen die ouder zijn dan jezelf.
 2. Integriteit. In het taekwondo zijn eerlijkheid en oprechtheid heel belangrijk.
 3. Doorzettingsvermogen.
 4. Zelfbeheersing. Dit is heel belangrijk bij taekwondo, zowel binnen als buiten de dojang (도장).
 5. Enorme geestkracht. Een oprechte taekwondo-leerling moet zich inzetten voor vrede en rechtvaardigheid en zich niet laten afschrikken.
 6. Concentratie. Het begrip Jip-Joong wat geconcentreerde kracht betekent verwoordt dit. Het wijst op de concentratie van die spieren, voor de beweging naar het doel, in een korte tijd. Hierbij bewegen de heup en buik eerder dan de ledematen. De beweging is 'lateraal' (zijwaarts) en verticaal. De concentratie van die spieren voor ontspannen en inspannen. Deze behelst tegenkracht, concentratie, balans, beheersing van de ademhaling, massa en snelheid.

Welke ledenmaten gebruik je meer bij het bewegen?

 • been en armen
 • heup en buik

Hoe kan je taekwondo toepassen tijdens een stresse dag/week?

Hoe kan je taekwondo toepassen tijdens een zware dag/week?

Naast het fysieke gedeelte van taekwondo heeft taekwondo ook nog andere doelstellingen. Wat je op werk kan ge bruiken zijn de volgende twee onderdelen: het vinden van je innerlijke Rust en Ontspanning. Deze twee doelstellingen worden ook gegevens tijdens de training.

Als je kijkt naar de bovenstaande doelstellingen dan denk je wellicht van ‘dan kan ik liever een Yoga training volgen’.

Met een taekwondo training dan boefen je meerdere aspecten om ervoor te zorgen dat je je dag doorkomt. Of het een stress-dag is op werk, tot aan de late uren werken. Bij taekwondo werk je aan de mentale en de fysieke ontspanning.

Algemene tips tegen stress

ADEM BEWUST

Mensen hebben tijdens hun werk de neiging om snel en oppervlakkig te ademen. Volgens de hiervoor al aangehaalde Onno Hamburger kun je bij een juiste ademhaling veel rustiger worden en tegelijkertijd goed blijven presteren. ‘Je ademhaling heeft invloed op je zenuwstelsel. Als je gestrest bent, zitten je hersenen in een onregelmatig patroon van remmen en gas geven. Je kunt daar een gelijkmatiger ritme van maken door vijf tellen in te ademen en vervolgens je uitademing ook vijf tellen te laten duren. Als je drie minuten op die manier ademhaalt, zijn de effecten ervan nog zo’n zes uur erna aanwezig. Je voelt je rustiger en bent in staat om beter na te denken.’


LOSLATEN EN MEDITEREN

Door meditatie word je rustig en kun je je gedachten loslaten. Juist als je niet meer nadenkt, komen vaak de beste ideeën als ingeving bij je binnen. Iedere dag vijf minuten mediteren geeft al veel rust en inspiratie. Mediteren is focussen op iets heel simpels, waardoor je je gedachten na wat oefening kunt stopzetten. Je hoeft niet in lotushouding te zitten of allerlei rituelen te doen. Het gaat om simpelweg jezelf concentreren op je ademhaling, of ga al je lichaamsdelen af van boven naar beneden. Beroemd is ook de Tantien-meditatie waarbij je visualiseert dat er een lichtstraal bij je naar binnenkomt op de plek, drie vingers onder je navel. Dit is een energiepunt volgens de Chinese leer. Maar iets simpels als de afwas doen kan ook al meditatief zijn, zolang je alleen maar met het afwassen bezig bent en met niets anders in je hoofd.


BEWEEG (MAAR NIET TE VEEL)

Dat beweging helpt tegen stress, is geen nieuws meer. Maar te veel lichaamsbeweging kan een averechts effect hebben. Als wapen tegen stress is duurtraining effectiever dan krachttraining. Maar als je overdrijft door bijvoorbeeld marathons te lopen, wordt het juist weer een bron van te veel spanning. Ideaal is sporten en daarna ontspanning in de vorm van yoga of meditatie.

 

Wat doe je na een zware stress dag?

 • je gaat razend tekeer
 • je laat je werk los en gaat mediteren

Wie kan Taekwondo beoefenen?

Wie kan Taekwondo beoefenen?

Of je nu jong of ouder (ook 45+!), recreant, wedstrijdsporter, topsporter of voor je studie of beroep je mentale en fysieke conditie of een aantal vaardigheden wil of moet ontwikkelen, dan zou ik je adviseren om taekwondo een keer te beoefenen. Dus een antwoordt op de vraag is uiteraard, iedereen! Er zijn diverse mogelijkheden om inspirerende Taekwon-Do trainingen te volgen die de conditie, weerbaarheid en mentale kracht verbeteren. De lessen waarin de doelstellingen van het Taekwon-Do zijn verwerkt (beleefdheid, integriteit, zelfbeheersing, volhardendheid en een onoverwinnelijke geest) zijn karaktervormend, en geven een betere weerbaarheid, conditie, concentratievermogen, uitstraling en zelfbeheersing. Ook leer je vanuit een andere discipline effectiever omgaan omgaan met mentale of verbale agressie waaronder pestgedrag, stress of mishandeling! Allemaal componenten die van pas komen in het dagelijkse leven (studie, werk, privé).

Voor welk leeftijd is taekwondo bestemd?

 • als je een wedstrijdsporter bent
 • jong en oud

Dus ik zou zeggen.....

Dus ik zou zeggen.....

Kom gerust een keer langs om taekwondo te beoefenen. Op google.nl kan je dichtbijzinde taekwondo club vinden. Elke taekwondo is bevriend met een ander club. Bel de club op en maak een afspraak om een keer te kijken. Zei ik nou kijken! Gewoon mee doen!