Module 3 - Doorverwijzen

Last but not least: hoe verwijs je iemand gepast door?

Na afloop deze derde en laatste module zal je weten hoe je iemand met moeilijkheden kan doorverwijzen. Je leert ook de instanties kennen die in het geval van zelfmoord het belangrijkst zijn.

 

Klik op het logo om te starten

Als je iemand doorverwijst, wat is dan belangrijk?

  • Verschillende hulporganisaties aanbieden.
  • 1 hulporganisatie aanbieden.

Welke doorverwijzing heeft volgens jou de meeste kans om opgevolgd te worden door iemand die zelfmoordgedachten uit op een forum?

  • Naar een organisatie die online contact voorziet (bv. Awel, Zelfmoord1813 of een chatbox van een Jongeren Advies Centrum), zodat de drempel niet te hoog is.
  • Naar een organisatie die werkt met psychologen en psychiaters (zoals een centrum voor geestelijke gezondheidszorg) zodat er direct de gepaste zorg kan worden gegeven.

Hieronder vind je organisaties naar waar je kan doorverwijzen. Wat denk je dat ze doen? Klik

  • Zelfmoordlijn 1813 www.zelfmoord1813.be
    Anonieme hulplijn voor mensen die aan zelfmoord denken, hun omgeving en nabestaanden van zelfdoding.
  • Jongeren Adviescentrum (JAC) www.jac.be
    Helpt jongeren tussen 12 en 25 met al hun vragen en problemen. Gratis en kan ook anoniem.
  • Centrum algemeen Welzijnswerk (CAW) www.caw.be
    Helpt mensen met al hun vragen en problemen die te maken hebben met welzijn. Gratis en kan ook anoniem.
  • Werkgroep Verder
    Richt zich op nabestaanden van zelfdoding. Ze organiseren o.a. contact met lotgenoten.

Wil je nog een voorbeeld zien van hoe je iemand kan doorverwijzen?

"Hey. Ik heb de indruk dat je je wanhopig voelde op het moment dat je dit schreef. Je weet niet meer hoe je op deze manier kan verder leven en denkt (misschien) aan zelfmoord. Het is moedig van je dat je de stap hebt gezet om over je zelfmoordgedachten te spreken. Want je kan geholpen worden!

Bij de Zelfmoordlijn 1813 kan je anoniem terecht. De Zelfmoordlijn 1813 heeft een gratis nummer (1813) waar je dag en nacht naar kan bellen. 's Avonds kan je chatten van 19.00 - 21.30 uur op http://www.zelfmoord1813.be . Veel sterkte! "

Wat moet je zeker onthouden?

Zelfmoord komt vaak voor.  Signalen zijn echter veelal indirect en dat maakt ze soms moeilijk te herkennen. Het is niettemin erg belangrijk om open over zelfmoord te spreken. Daarom is het goed om vanuit de signalen de zelfmoord eventueel zelf te benoemen zodat je duidelijkheid krijgt. Empathie, erkenning en echtheid hebben de voorkeur op minimaliseren, veroordelen en simplistische clichés. In veel gevallen is er sprake van een ernstige problematiek, waardoor doorverwijzen vaak zinvol is.

Wil je meer weten: surf naar www.zelfmoord1813.be

Verder leren ...

Proficiat! Je hebt deze derde module succesvol doorlopen. Je weet hoe je kan doorverwijzen als iemand aan zelfdoding denkt. We raden je aan om je kennis verder uit te diepen door ook de andere twee leer modules te volgen, mocht je dat nog niet gedaan hebben. 

In module 1 leer je Signalen herkennen

In module 2 leer je Gepast reageren

Wil je de theorie uit de teaser en de andere modules nog eens rustig nalezen? Dat kan hier.

Je kan ook altijd terecht op Zelfmoord1813 voor meer informatie.

Heeft deze e-learning je geprikkeld en ben je op zoek naar een extra vorming rond dit thema? Surf naar www.zelfmoord1813.be/vormingen of e-mail naar [email protected]