Zelfcompassie

Welkom bij de online zelfcompassie cursus!

Door middel van deze cursus leer je minder hard over jezelf te oordelen door zelfcompassie en mindfulness toe te passen. Zes weken lang zul je wekelijks een mail ontvangen met wetenschappelijke onderzoeken over zelfcompassie, eenvoudige zelfcompassie- en mindfulnessoefeningen, en zul je wekelijks opdrachten uitvoeren om je zelfcompassie te leren vergroten. 

Thema's die aan bod zullen komen zijn:
- Wat is zelfcompassie (niet) en waarom is het belangrijk?
- De kritische stem in je hoofd leren kennen en deze op een vriendelijke manier het zwijgen opleggen.
Emoties en deze leren accepteren
- De wegen naar meer zelfcompassie
Gedeelde menselijkheid


Omdat compassie vaak makkelijker is om aan anderen te geven dan aan jezelf is er een geheime facebookgroep gecreëerd. Hier kun je met de cursisten ervaringen delen en elkaar ondersteunen. Door hierin te participeren kun je de zelfcompassie training meer verdieping geven. 

In deze eerste sessie leer je wat zelfcompassie is en waarom het zo belangrijk is. Daarnaast leer je jouw innerlijke criticus te onderzoeken.

Welkom

Hoe uit jij compassie (mededogen en vriendelijkheid) naar een goede vriend als hij/zij bijvoorbeeld een fout maakt? Wat zeg je of doe je dan?

Hoe vriendelijk en zorgzaam ben jij naar jezelf wanneer je een fout maakt?

De drie elementen van zelfcompassie

Wat is zelfcompassie niet?

Het effect van zelfcompassie

1. Op welke punten ben jij vaak te kritisch op jezelf? Denk bijvoorbeeld aan: aspecten van je persoonlijkheid of uiterlijk. Maar ook aan relaties of werk...

2. Wat zeg je precies tegen jezelf als iets niet lukt of als je een fout maakt? Bijvoorbeeld: ‘Heb ik het weer verpest’, ‘Je ziet er niet uit’. Of: ‘Maak toch niet altijd van die domme opmerkingen’.

3. Hoe voelt het om heel erg kritisch op jezelf te zijn? Bijvoorbeeld: 'Ik voel me verdrietig’. Of: ‘Ik heb een hekel aan mezelf'.

4. Wat zijn de consequenties hiervan? Word je er gemotiveerder van, of raak je er eerder door ontmoedigd en gedeprimeerd?

5. Hoe zou het voelen als je jezelf en de innerlijke criticus zou kunnen accepteren? Wat zou dit voor je betekenen? Jaagt die mogelijkheid je angst aan, vind je het hoopgevend, of iets anders?

Wekelijkse oefeningen

Afsluiting