"Eko-logisch - Heel logisch!" mini-course

"Love heals the Soul"

 

Wat leuk dat je je hebt aangemeld voor deze mini-course!

Deze challange gaat over "hoe je in 5 simpele stappen eko(logisch-Heel logisch!)verantwoord kunt leven. Het is goed voor je eigen lichaam, voor je leefomgeving, maar ook voor moeder Aarde.

Als we de Aarde koesteren, dan koesteren we ook onszelf. We leven op Aarde en als we onze habitat vervuilen, dan "sch*ten" we in feite in onze eigen nest. 

Ik heb het niet over poetsdwang, maar eerder over de middelen die we gebruiken. Zijn ze biolologisch afbreekbaar of zijn het pure chemicaliën?

De waardevolle kennis en ervaringsdeskundigheid die wij hebben opgedaan tijdens ons pad der heling, hebben we samengebundeld en opgeschreven in het boek "Eko-logisch - Heel Logisch!".

Klik op het plaatje of op deze link om de eerste 25 pagina's van het boek in te zien

Als gezin hadden we te maken met pittige (welvaart)ziekten. Toen we het roer omgooiden, wonnen we gezondheid terug. 

Het gaat om hele simpele dingen die verschil uit kunnen maken. Ze zijn heel simpel te maken, maar budgettair zijn het ook interessante overwegingen.  

Ik wens je veel course-plezier. 

Namasté,

 


 

 

Stap 1 - Sanering

Stap 1

Toon meer

We raken onbewust steeds meer chemisch vervuild!

Zie filmpje (links) waarin een journalist vertelt over de effecten van chemische belastingen op het lichaam. Hij heeft zelf een medisch traject doorlopen. Door zijn ziekte kwam hij erachter dat hij kanker heeft gekregen door doorgaanse chemische (over)belastingen. 

Men denkt snel dat chemische hoeveelheden te verwaarlozen zijn. Maar men vergeet, dat als je continu, dag in dat uit, belast wordt, je overladen wordt met toxinen. Het lichaam kan het niet meer verwerken en uiteindelijk raak je steeds meer vergiftigd. 

Met de verkeerde brandstof kan een auto niet rijden. Waarom het lichaam wel?

Welke stappen kunnen we ondernemen om verdere vervuiling te voorkomen?

Het klinkt heel rigoreus. Wat wij als gezin hebben gedaan is heel autistisch alle kasten uitgemest en volledig gesaneerd. Alle verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen naar het chemisch afval weggebracht. Als je op de ingrediëntenlijst kijkt, zie je heel veel chemische stoffen. Veelal zijn hormoonverstorend en kankerverwekkend. 

Waarom zou je de tubes opmaken als je NU bewust bent geworden van de schadelijke effecten van deze stoffen? 

Wat is je leven je waard? 

Als je in het bezit bent van een gezonde dosis zelfliefde, dan stop je toch accuut met oude gewoonten voortzetten?

Wij wel........

Niet dat we ons op de borst willen kloppen van "wat zijn we goed bezig", maar we deden dit omdat er sprake was van ernstige aandoeningen, waaronder ook huidkanker. Dit zet je wel te denken....

Het was een apart gevoel om alles weg te gooien en de kasten waren leeg. Ook hadden we geen verzorgingsmiddelen om onszelf te verzorgen. Wauw, wat een eyeopener!

We verzorgden onszelf eigenlijk niet op een gezonde manier, we smeerden onszelf ziek, was onze bewustwording. 

Ik weet nog goed dat mijn vrouw tijdens schoonmaken in een astmatische aanval belandde. Ze gooide een scheutje "Sillit Bang" in een teiltje. De damp die opsteeg benam letterlijk haar adem. Het was even een nare situatie. Een pittige fysieke reactie. De chemicaliedamp deed haar longblaasjes verkrampen. Maar haar huid vertoonde ook een allergische reactie. Wat is dat voor een spul?

We zijn uiteindelijk maar gaan schoonmaken met groene zeep en andere natuurlijke spullen van de Ekowinkel. Sindsdien heeft ze geen klachten meer gehad tijdens schoonmaken. 

Dus stap nummer 1 is: 

- Loop je huis maar langs en noteer alles waar je dagelijks mee in contact komt of het pure of toxische stoffen bevat? 

- Dat is schrikken hé?

- Ben je bereidt al deze spullen te vervangen?

Je bewijst jouw lichaam, de huisdieren en de natuur een grote dienst. 

Hieronder een voorbeeld lijst met non-toxische producten. 

 

Schoonmaakmiddelen

- Verschillende huishoudelijke middelen zijn te vinden via deze link

Zelf heb ik met deze middelen goede ervaringen. Er bestaan ook andere goede merken. Dit is een voorbeeld....

Make up

- Non toxische en biologische (vegan) make-up en gezichtsverzorging van Dr. Hauska. 

Dit is echt hoogwaardig en Eko-bewust. Het is niet flauw of grauw. Het is juist kleurrijk en hoogwaardig.

Geen zin om al die dure producten te kopen?

Dan kun je mooie, eenvoudige en werkzame recepten vinden in "Eko-Logisch - Heel Logisch!"

Zijn de recepten duur? Welnee, er staat een recept in het boek dat zelfs gratis is. Gratis van Moeder Aarde. Sommige recepten zijn ook wat duurder, maar je kunt het zo duur maken als je wilt. 

Nadenkvraag: Vind je het overdreven om rigoreus te saneren?

 • Graag! Ik ben er nu van bewust, dus ik ga meteen aan de slag!
 • Ik vind het heel overdreven. Wat een onzin om dit weg te gooien en andere producten aan te schaffen?

Overweging: Ben jij het waard om jezelf te verzorgen met hoogwaardige producten?

 • Natuurlijk!
 • Ik ben tevreden met heteen wat ik al gebruik

Stap 2 - Essentiële oliën

Stap 2

De kracht van essentiële oliën

Essentiële oliën hebben een krachtige antibacteriële werking. Het is mogelijk om enkele druppels aan schoonmaakmiddel toe te voegen voor meer desinfectiekracht. Tea Tree, citroenschil, kaneel e.d. werken desinfecterend. 

Bijkomstigheid is dat het ook nog lekker ruikt!

Als je bleekmiddel perongeluk mixt met andere middelen, dat gebeurt nog weleens tijdens het poetsen van de wc, je gooit er per ongeluk een emmer in leeg, dan ontstaat er een gifgas concentratie. Dat is niet gezond voor de luchtwegen en voor de huid. In plaats daarvan adviseer ik je om kruidnagelolie toe te voegen aan een groene zeepsopje. Deze olie heeft een sterk ontsmettende kracht. 

Vier dieven blend

Er is een oude legende van "Vier Dieven"die in de Middeleeuwen huizen beroofden van specifieke kruiden van mensen die waren gestorven aan de pest. Met dit kruidenmengsel konden de dieven zich beschermen tegen ziekten (waaronder de pest) en bacteriële infecties. 

Vroeger bestonden er geen laboratoria, dus zij konden toen nog niet aantonen wat de werkzaameheid was van de kruiden. Inmiddels hebben laboranten al kunnen bevestigen dat de kruiden inderdaad desinfecterende en antibacteriële eigenschappen hebben. 

De "Vier Dieven" blend kan verwerkt woren in:

 • Homemade handzeep
 • Homemade EHBO zalf
 • Homemade tandpasta
 • Homemade huishoudelijke allesreiniger
 • Enz......enz.....

"Vier Dieven"blend, en nog vele andere mooie recepten staan in het boek vermeld. 

Natte stofdoekjes

Deze zijn heel simpel en non-toxisch te maken. De werkzaamheid is krachtig en ontsmettend. Je gooit de vieze doekjes in de wasmachine en je kunt het daarna weer opnieuw hergebruiken. 

Dit is pas Eko-Logisch!

Deze doekjes zijn ook prima te gebruiken voor het interieur in de auto. In een handomdraai is de auto van binnen blinkend schoon. 

Non-toxisch in de tuin

Dit is de natuurlijke variant van RoundUp. RoundUp is glyfosaat en dit middel komt van oorsprong uit de petrochemie. Oliebuizen werden ermee gereiningd en doorgespoeld. Het spoelwater met glyfosaat werd in een groot grasveld geloosd. Wat opvallend was, was dat alle flora en fauna stierf. Ze kwamen er op deze wijze achter dat dit een prima onkruidverdelger is. Monstanto besloot dit op de markt te brengen. Er is veel over geschreven, laboranten hebben de vernietigende werkzaamheid ook onderzocht, maar dit monsterproduct is echt een ramp voor de hele wereld.

Om dit monsterproduct te vervangen voor een natuurlijke versie, is het bovenstaande recept een mooie vervanging. Maar zout en heet water kan ook. Azijn ook. Of gewoonweg met een onkruidbrander. 

Wel moet ik erbij vertellen dat RoundUp zo effectief werkt, dat niets dat kan evenaren. Dus men is geneigd om toch te grijpen naar RoundUp. De bodem raakt er zwaar door vervuild en het is kankerverwekkend voor mens en dier. 

Wij kozen voor natuurlijk, maar dat betekent ook dat als we even de boel de boel laten, de tuin en oprit er snel overwoekerd uitziet.


Intern gebruik van essentiële oliën

Essentiële oliën zijn zwaar geconcentreerd, dus het is niet veilig om zonder therapeutische begeleiding te consumeren. Er zijn wel oliën op de markt die dusdanig geprepareerd zijn dat het wel veilig is voor consumptie. Dat zijn de oliën van de "Holy Lama". Deze oliën worden door een familie ambachtelijk gemaakt. 

Alles met de hand vervaardigd van aryurvedische kwaliteit. Hieronder zal ik een kookboekje plaatsen die je ter inspiratie kunt downloaden.

Ik verzeker je dat de oliën van grandioze kwaliteit zijn en de gerechten, alhoewel wij thuis nog niet alles hebben uitgeprobeerd, zeer smaakvol zijn. 

Holy Lama receptenboek

Ken je de kracht van essentiële oliën? Dan heb ik het wel over hoogwaardige therapeutische kwaliteit oliën....

 • Jazeker, ik werk er al mee. Ik heb oliën in huis.
 • Nee, ik heb wel geuroliën voor in een brander, maar ik heb geen hoogwaardige essentiële oliën in huis. Is Chi ook hoogwaardig?

Stap 3 - Plastic

Stap 3

Het gevaar van BPA

Je krijgt er namelijk tieten van!

"Krijg toch gauw tieten! Dat meen je niet?".........Jazeker, want Bisfenol A (BPA) is een kunstmatige fyto-oestrogeen. Dat is een kunstmatige stofje dat voor dominantie zorgt van het vrouwelijke hormoon in het lichaam. Bij mannen geeft dat de bijwerking dat een verhoogde oestrogeengehalte in het bloed brede heupen en borstvorming geeft. 

Niet leuk voor een ijdele alfa-man....

Heel veel mensen weten wat BPA met het lichaam en het milieu doet, dus ik hou het maar kort. Wat iedereen wellicht niet is ontkomen zijn de trieste beelden van de natuur. Overal ligt plastic. De zeeën zijn bezaaid met die rootzooi. Je kent wel de beelden van vissen, walvissen of schildpadden die vol plastic zitten. Ze eten dat per ongeluk op en sterven heel vervelend. Daar zijn wij consumenten wel debet aan.

Het is goed dat plastic nu verzameld wordt voor hergebruik. Ook is het een goede zaak dat er steeds meer verpakkingsloze en plastcvrije winkels vestigen. Het zou mooi zijn als grote winkelketens ook hierin mee gaan doen. 

Zelf moet ik eerlijk bekennen dat het ons gezin niet lukt om zero waste te leven. Dat heeft ook met financiële overwegingen te maken. We zijn niet vermogend genoeg om bepaalde producten te laten staan en alles in te kopen bij een verpakkingsloze winkel (duur is het!). Wel staan we open voor recycling en om zelf bepaalde producten te maken. Maar we zijn nog steeds niet zover dat we volledig zero waste leven. 

Wat nog niet is, kan natuurlijk nog komen. We streven er wel zoveel mogelijk naar......

Hoever wil jij gaan?

Het zijn natuurlijk allemaal overwegingen die je voor jezelf kunt maken. Iedere bewuste keuze is een positieve daad naar jezelf en de wereld. Dus voel je nooit schuldig, maar laat je vooral geen schuldgevoel aanpraten (en dat meen ik ook hoor!) als je hierin minder ver wilt gaan. Dat is oké.....

Hoe kun je plastic zoveel mogelijk mijden?

 • Door zoveel mogelijk producten te kopen verpakt in pot, papieren zak of gewoon puur (een bloemkool zonder plastic eromheen bijvoorbeeld). 
 • Vloeibare producten uit een glazen fles (vla, melk e.d.).
 • BPA vrije en gerecycled plastic (wasverzachter bijvoorbeeld)
 • Het is ook mogelijk om zeep of wasverzachter bij te vullen in de flessen die je in huis hebt. 
 • RVS lunch boxjes aanschaffen
 • RVS bekers aanschaffen
 • En ga zo maar door......

Ik weet zeker dat je meer ideeën hebt dan dat ik nu opschrijf. Wees creatief en je zult merken dat er een scala aan hormoon gerelateerde symptomen komen te verminderen. 

BPA (Bisfenol A)                                                                                

Bisfenol A (BPA) is een chemische stof die in veel plastic producten zit, zoals bouwmaterialen, elektronica, plastic flessen en speelgoed. Ook wordt het gebruikt in verpakkingsmateriaal van voedsel zoals hard plastic flessen en blikjes. Het kan van daaruit in kleine hoeveelheden in ons voedsel terechtkomen.Als je te veel BPA binnenkrijgt, is het schadelijk voor de vruchtbaarheid en kan het effect op het hormoonsysteem hebben.  Er zijn strenge Europese regels voor het gebruik van bisfenol A in verpakkingen voor voedsel. BPA is verboden in babyflesjes en verpakkingen met voedsel bestemd voor peuters tot 3 jaar.Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid bisfenol A die je via voedsel binnenkrijgt zeer beperkt is.                   

Omschrijving

Bisfenol A (BPA) is een chemische stof die door de industrie wordt geproduceerd. Het wordt gebruikt om verschillende soorten kunststof te maken zoals polycarbonaat (PC) plastic en epoxyhars (coating). Ook wordt BPA gebruikt als speciale inkt in thermisch papier, bijvoorbeeld kassabonnen. Het zit in veel producten, zoals bouwmaterialen (verf en coatings van leidingen), elektronica, verpakkingsmateriaal van voedsel, speelgoed, kassabonnen en medische hulpmiddelen. BPA kan worden gebruikt in hard plastic flessen (polycarbonaat). Ook de dunne witte plastic laag in de binnenkant van blikjes kan BPA bevatten. BPA kan zo in zeer kleine hoeveelheden in het voedsel terecht komen.

Gezondheidseffecten

Er bestaat al lange tijd discussie over de mogelijke gezondheidsrisico’s van BPA. Als je te veel BPA binnenkrijgt is het schadelijk voor de lever, de nieren en voor de vruchtbaarheid. Dit gebeurt bij hoge blootstelling, boven de Europese normen die er zijn. Ook kan het effect hebben op het hormoonsysteem, maar meer onderzoek is hiervoor nodig. BPA wordt verder in verband gebracht met obesitas, ADHD, diabetes en prostaatkanker, maar een oorzakelijk verband is hierbij onzeker. 

Ook kan BPA mogelijk het immuunsysteem van de ongeboren vrucht of jonge kinderen schaden. Hierdoor hebben zij meer kans om voedselintoleranties te ontwikkelen en kunnen ze gevoeliger voor infectieziekten worden.

Kleine en ongeboren kinderen zijn mogelijk gevoeliger dan volwassenen voor de effecten van BPA doordat hun lichaam sterk in ontwikkeling is. Ook via de moedermelk kunnen baby’s BPA binnenkrijgen. Het is van belang dat de blootstelling voor zwangeren, vrouwen die borstvoeding geven, pasgeborenen en jonge kinderen zo laag mogelijk is.

De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft in 2015 naar BPA gekeken en een risico-evaluatie uitgevoerd. EFSA concludeerde dat de blootstelling aan BPA lager is dan de hoeveelheid die kan leiden tot gezondheidsrisico’s voor mensen van alle leeftijden. In 2018 heeft het RIVM gekeken naar het gezondheidsrisico van de totale hoeveelheid BPA die mensen in Nederland via voedsel binnenkrijgen. Op basis van berekeningen concluderen zij dat het gezondheidsrisico via voedsel te verwaarlozen is. De blootstelling ligt ver onder de gezondheidslimiet, ook onder de meest ongunstige omstandigheden.

Veiligheid

Maximale hoeveelheden geregeld in wetgeving

Het gebruik van Bisfenol A (BPA) in verpakkingsmaterialen voor voedsel wordt door de Europese wetgeving gereguleerd. De EFSA heeft bepaald dat een mens per dag 0,004 milligram BPA per kilo lichaamsgewicht binnen mag krijgen (toelaatbare dagelijkse inname, TDI). Voor een volwassene van 70 kilo betekent dat 0,28 milligram per dag. 

Volwassenen met een normaal voedingspatroon komen niet snel aan deze grenswaarde. Kleine kinderen en ongeboren kinderen komen mogelijk door hun lage lichaamsgewicht sneller aan deze grenswaarde.

Er is in Europa veel discussie over de huidige grenswaarde voor de toelaatbare dagelijkse inname (TDI) voor BPA. Deze norm zal opnieuw door EFSA bekeken worden in 2018 waarin de meeste recente studies weer worden meegenomen.

Voor verpakkingen van voedsel zijn er migratielimieten. Dat wil zeggen dat is vastgesteld hoeveel maximaal vanuit de verpakking in het voedsel terecht mag komen. Bijvoorbeeld vanuit de hard plastic fles of vanuit de coating (witte binnenlaagje) van een blik naar het voedsel.  Fabrikanten moeten verpakkingen hierop testen. 

Er zijn landen in Europa die wel een verbod op BPA ingesteld hebben voor verpakkingsmaterialen voor voedsel. Omdat niet altijd duidelijk is of de alternatieven veilig zijn, is in Nederland niet voor een verbod gekozen, maar worden producenten erop aangesproken om het gebruik van BPA te verminderen en veiligere alternatieven voor BPA te ontwikkelen. 

Babyflesjes en drinkbekers

Omdat baby’s en jonge kinderen gevoeliger zijn is BPA sinds 2011 verboden te gebruiken in babyflessen. In 2018 komen daar drinkbekers en verpakkingen van voedsel bestemd voor baby’s en peuters tot 3 jaar  bij.

Voedingsmiddelen

Een belangrijke bron voor consumenten is voedsel wat in contact is gekomen met verpakkingsmateriaal waarin BPA is verwerkt. Het gaat onder meer om voedsel en dranken verpakt in plastic zoals hard plastic flesjes, plastic borden en bestek, kunststof vuurvaste schalen en potten en plastic beschermlagen in blikjes en karton.  Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat niet 1 product de belangrijkste bron van BPA is, maar producten afzonderlijk een eigen kleine bijdrage hebben. Kijk je naar alle producten samen, dan ligt de hoeveelheid die je als consument binnenkrijgt ver onder de huidige gezondheidslimiet. 

Veiligheid verschillende soorten plastic 

Er zijn verschillende soorten plastic zoals PET (polyethyleen tereftalaat), HDPE/LDPE (hoge/lage dichtheid polyethyleen), PP (polypropeen), PS (polystyreen ) en PVC (polyvinyl chloride). Je kunt niet zeggen dat de ene plastic soort veiliger is dan de andere. Ook binnen dezelfde soort plastic (bijvoorbeeld PP) kunnen weer grote verschillen zitten.

Plastics die bedoeld zijn om in contact te komen met voedsel moeten voor het bedoelde gebruik getest zijn. Dit geldt voor alle soorten plastic. Een waterflesje moet dus voor koud water geschikt zijn en een koffiebeker voor hete koffie. Ook bij hergebruik.

Voedingsadvies

In zijn algemeenheid geldt altijd: eet gevarieerd. In het geval dat er een schadelijke stof in een voedingsmiddel zit, verklein je het risico op hoge inname van die stof door niet steeds hetzelfde voedingsmiddel te eten. 

Borstvoeding blijft de beste voeding voor baby’s. De voordelen van het geven van borstvoeding wegen ruimschoots op tegen de nadelen van de kleine hoeveelheden BPA die baby’s binnenkrijgen via de moedermelk.

Bron: "Het Voedingscentrum"

Bewustwordingsvraag: Heb je weleens bewust in je boodschappenkar gekeken? Best interessant om vanaf heden bewust door de winkel te lopen. Opvallend hoeveel plastic verwerkt wordt in producten.

 • Dat ga ik doen! Interessant om te observeren waaraan we blootgesteld worden. Hoe alles verpakt wordt. Te realiseren dat ik andere keuzes kan maken.
 • Teveel gedoe. Geen zin in!

Stap 4 - Voeding

Stap 4

Farmaci in de keuken

Sinds de industriële revolutie zijn vrouwen ook gaan werken. Hierdoor ontstond er minder tijd voor het huishouden en bereiding van voeding. Onze grootmoeders hadden een fulltime baan. Eigenlijk omvatte hun werk meer dan een fulltime dienstverband. Mogelijk een ondergewaardeerde functie destijds, terwijl we nu inzien hoeveelomvattend hun kennis was. 

Oma weet raad!

Ze waren op de hoogte van zalfjes voor bepaalde kwalen, tot aan een krachtsoepje tijdens ziekten. Oma of mama wist toen wel raad met de situatie. 

Het is te merken dat tegenwoordig steeds meer mensen bewust worden van de kracht van voeding. Ook van de kracht van kruiden e.d. Moeder Aarde heeft voor iedere kwaal wel iets, maar helaas ontbreekt de kennis geregeld. Dat is sinds grootmoeder vaak niet meer op de volgende generatie overgebracht. 

Dat is jammer!

Hedendaags beginnen mensen steeds meer te zoeken naar gezondheid en we weigeren steeds vaker om zomaar te grijpen naar medicijnen. Indien noodzakelijk, maar niet zomaar. We kunnen in het voorstadium van een griepje of een andere aandoening veel doen om erger te voorkomen. 

Onderschat nooit de kracht van voeding!

Genetische modificati                                                                                              

Met genetische modificatie (GM) worden de eigenschappen van planten, bacteriën of gisten veranderd. Genen met positieve eigenschappen van bijvoorbeeld bacteriën of planten worden toegevoegd aan een andere organisme.

Zo maakt GM planten bijvoorbeeld ongevoelig voor onkruid- of insectenbestrijdingsmiddelen. Door GM kunnen gisten, bacteriën of schimmels nuttige stoffen maken, zoals vitamines, enzymen en aromastoffen. Of medicijnen, zoals menselijke insuline.

Als er genetisch gemodificeerde ingrediënten in het voedsel zitten, staat dit op het etiket. De biologische sector maakt geen gebruik van genetische modificatie.

  

Omschrijving

Genetische modificatie (GM) is een techniek die de eigenschappen van planten, bacteriën of gisten verandert. Met GM worden genen met positieve eigenschappen van bijvoorbeeld planten of bacteriën, toegevoegd aan een ander organisme. GM heet ook wel gentechnologie, of simpelweg gentech. 

Toepassingen van genetische modificatie

Met genetische modificatie krijgen planten sneller nuttige eigenschappen, dan via gebruikelijke veredelingstechnieken, zoals selectie en kruisen. Zo kan GM bijvoorbeeld zorgen dat planten:

 •  bestand zijn tegen insectenbestrijdingsmiddelen en onkruidverdelgers.
 • minder kwetsbaar zijn voor plagen van insecten of knaagdieren en ziekten veroorzaakt door schimmels, bacteriën of wormpjes.
 • vrij zijn van stoffen waar mensen allergisch voor kunnen zijn. 

Ook kan GM ervoor zorgen dat bacteriën, gisten of schimmels nuttige stoffen aanmaken, zoals aroma’s, vitamines en stoffen die helpen bij de productie van brood, bier en kaas. 

Steeds vaker worden  medicijnen, bijvoorbeeld insuline en bloedstollingsproducten, door middel van genetische modificatie gemaakt. Insuline en andere hormonen die gemaakt zijn door GM bacteriën, gisten of schimmels zijn vrijwel hetzelfde als natuurlijke menselijke hormonen. Hierdoor vinden er geen allergische of afstotingsreacties meer plaats.

Methode

Alles wat leeft bestaat uit één of meer cellen. In de kern van alle cellen zit het erfelijke materiaal, DNA genoemd. Het DNA bevat een groot aantal afleesbare stukjes informatie: de genen. Elke celkern bevat meer dan 30.000 genen. Elk gen bevat informatie over één bepaalde erfelijke eigenschap. 

Met genetische modificatie knippen wetenschappers stukjes DNA, met daarop een bepaald gen, uit een cel en plakken dit in het DNA van een cel van een ander organisme. Dit kan bijvoorbeeld een maïs- of sojaplant zijn. Hierdoor krijgt deze cel de gewenste  eigenschappen. De veranderde cel deelt zich, zodat er uiteindelijk een volledige plant ontstaat die de gewenste nieuwe eigenschap heeft. 

In tegenstelling tot de oorspronkelijke plant kan de nieuwe plant nu bijvoorbeeld met een insectenbestrijdingsmiddel beschermd worden tegen insecten. Dit zorgt voor hogere opbrengsten.

Het is ook mogelijk om genen van een plant, dier of mens in een bacterie-, gist- of schimmelcel te plakken. Deze veranderde cel kan daardoor bijvoorbeeld zoetstoffen, aromastoffen, enzymen, of menselijke insuline maken.

Genetische gemodificeerde organismen (GMO)

Genetisch gemodificeerde soja en maïs wordt het meest gebruikt om veevoer te maken. Maar de olie van genetisch gemodificeerde soja en maïs zit ook wel in levensmiddelen, zoals margarine en oliën. 

Melk, vlees,  eieren en andere producten van dieren die gevoerd zijn met genetisch gemodificeerde maïs of soja is gentech-vrij. Het genetisch gemodificeerde voer is namelijk in de darmen van de dieren volledig afgebroken. Biologisch gehouden dieren krijgen geen genetisch gemodificeerd veevoer.

Lees meer over de argumenten voor en tegen op de argumentenkaart

Discussie over genetische modificatie / manipulatie

Er is discussie over genetisch gemodificeerd voedsel. In deze discussie gebruiken mensen soms ook de term ‘genetische manipulatie’. Het is goed onderzocht door de EFSA of genetisch gemodificeerde producten veilig en gezond zijn (zie kop Veiligheid hieronder). Zorgen over andere aspecten van GM kunnen terecht zijn. Denk daarbij aan:

 • Economische motieven om GM toe te passen: verdienmodel rondom genetisch modificeren op basis van eigendomsrechten (patenten) op levend materiaal.
 • Machtspositie van grote corporaties die de positie van kleine marktpartijen en boeren, eerlijke handel, voedselzekerheid en biodiversiteit onder druk zetten. 
 • Duurzaamheid: effecten van GM op de directe omgeving van de gewassen, zowel voor het milieu als de gezondheid van de mensen die wonen in het gebied. De beloofde milieuvoordelen lijken in de praktijk niet altijd aanwezig te zijn. Hier moet meer onderzoek naar worden gedaan.
 • Ethische overwegingen. Een deel van de mensen vindt genetische modificatie een onaanvaardbare aantasting van de integriteit van de natuur of schepping. 

Gemodificeerd maïszetmeel

Er bestaat soms verwarring over gemodificeerd maïszetmeel. Bij gemodificeerd zetmeel is de structuur veranderd, zodat het zetmeel bijvoorbeeld gebruikt kan worden als verdikkingsmiddel in zure producten. Het zetmeel is dus niet afkomstig van genetisch gemodificeerde maïs.

Veiligheid

Voedingsmiddelen die met genetisch gemodificeerdeorganismen gemaakt zijn en in Nederland worden verkocht, zijn veilig verklaarddoor de  Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). 

Bij de beoordeling let de EFSA op veiligheid en gezondheid. Het gentech-product moet minstens even gezond en veilig zijn als het originele product. Dit houdt in dat er geen schadelijke stoffen in mogen zitten. Bovendien mag het niet vaker een allergische reactie oproepen dan vergelijkbare producten.

Ook een uitvoerig rapport  van National Academies of Sciences, Engineering and Medicine in Amerika bevestigt veiligheid op basis van meer dan 1.000 studies en diverse publieke consultaties.

Etiket

Als er meer dan 0.9% van een genetisch gemodificeerd ingrediënt in een product zit moet dat op het etiket vermeld worden. Voor voorverpakte producten die geheel of gedeeltelijk uit GMO's bestaan, moet op het etiket de volgende vermelding staan "Dit product bevat genetisch gemodificeerde organismen" of "Dit product bevat genetisch gemodificeerd [naam van organisme(n)]"Op het etiket van melk, vlees of eieren van dieren die gevoerd zijn met genetisch gemodificeerd veevoer, hoeft dat niet vermeld te worden. Het product (aroma, enzym, vitamine, enzovoorts) dat een genetisch gemodificeerde bacterie, gist of schimmel maakt, is identiek aan het product dat ontstaat na een chemisch productieproces. In beide gevallen wordt het product uit de vloeistof geïsoleerd en puur gemaakt. Op het etiket hoeft niet vermeld te worden dat het product met een genetisch gemodificeerd organisme gemaakt is. 

Bereid zonder gentechniek

Op het etiket mag 'bereid zonder gentechniek' staan als het product geen genetisch gemodificeerde ingrediënten bevat. Er mogen ook geen ingrediënten inzitten, die met behulp van genetisch gemodificeerde organismen gemaakt zijn. Verder mag bij dierlijke producten het vee geen genetisch gemodificeerd voedsel hebben gekregen.

Duurzaamheidsaspecten

Milieubelasting

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) kijkt behalve naar de veiligheid van GMO’s naar de risico’s voor het milieu. Ze kijken bijvoorbeeld of er schadelijke stoffen gevormd worden tijdens het proces van genetische modificatie. 

De EFSA kijkt ook of de aangepaste plant in aanraking kan komen met andere planten en of de plant niet giftig is voor dieren.

Biologische landbouw

Biologische producten zijn niet genetisch gemodificeerd. Het kunstmatig inbrengen van soortvreemde genen past niet bij het natuurlijke karakter van de biologische landbouw. In de biologische landbouw vindt wel verandering van genen plaats, maar dan door het kruisen van planten met verschillende gewenste eigenschappen. 

Vermenging van biologische- en gentech-gewassen

Gentech-gewassen kunnen zich vermengen met biologische gewassen die in de buurt groeien. Het stuifmeel kan bijvoorbeeld overwaaien. Of een biologisch gewas wordt in een vrachtwagen vervoerd waarin eerder een genetisch gemodificeerd gewas was vervoerd. Dit is niet te voorkomen. Daarom mogen biologische gewassen tot 0,9% van het genetisch gemodificeerde gewas bevatten. De producent moet dan wel kunnen aantonen dat vermenging onvermijdelijk was. 

Telers hebben onderling afspraken gemaakt om de kans op vermenging zo klein mogelijk te houden. Ze kunnen bijvoorbeeld tussen het genetisch gemodificeerde en het biologisch geteelde gewas bufferzones aanleggen. In deze bufferzones telen ze dan een ander gewas. Deze afspraken heten co-existentie maatregelen: het naast elkaar laten bestaan van gentech-gewassen en biologische gewassen.

Bron: "Het Voedingscentrum"

Biologisch 

Na het lezen van het bovenstaande kun je eruit opmaken dat biologisch toch de beste keuze is voor de gezondheid voor mens en dier (ook milieu). 

Is biologisch duur?

Persoonlijk vind ik het meevallen. De Aldi en Lidl hebben steeds meer biologische producten. 

Dat is een goed teken! 

Vindt je dat nog steeds prijzig en vind je het niet vervelend om op de fiets te springen (of in de auto), dan kun je een tour de boer maken. De prijzen zijn interessant. Bij sommige boeren is het zelfs mogelijk om o.a. bessen, appels en peren te plukken. Verser kun je het niet krijgen. Het smaakt verrukkelijk, maar de prijs is ook interessant. 

Tijdens het appels- en perenseizoen bijvoorbeeld plukken we zo 20 tot 40 kg (kost 20 tot 40 euro) per keer. Onze koelkast ligt vol appels en peren, want zo blijven ze langer vers. We maken appelmoes, appeltaartjes, je kunt het zo gek niet bedenken wat we ervan maken. Een feestje! Sinds dat we zijn gaan plukken, zien we dat soort dingen als "goud". Het is lekker en gezond en je krijgt er gewoon energie van. Je hebt ook van die boeren waar je een vierkante meter groenten mag rooien voor een appel en een ei. Ik heb het ook over de bio-boer. 

Ook stoppen we bij karretjes langs wegen. Fantastische kwaliteit voeding. Ook gaan we naar naar een zorgboederij. Daar verbouwen ze ook biologisch. Je mag voor een klein bedrag verse kruiden knippen of groenten rooien. Het vlees is ook van goede kwaliteit. Ze kennen hun dieren bij naam, dus de medische status is per stukje vlees bij wijze van spreken bekend. 

Dus biologisch eten hoeft niet onmogelijk te zijn. Je kunt makkelijk naar de winkel, maar je kunt er ook voor werken. Bij het laaste heb je twee vliegen in één klap. Het is minder duur en je krijgt een gezonde dosis lichaambeweging in de gezonde lucht. 

Hoe denk je over GMO?

 • Nee, voor mij/ons geen GMO op het menu! Dit vermijd ik pertinent......
 • Totale onzin.......Dit is een complottheorie!

Ik hou van mijzelf, dus ik voed mijzelf met hoogwaardige voeding.

 • Echt wel! En sterker nog, de smaak is voortreffelijk......
 • Wat een onzin-vraag! Wat ik eet is prima. Nu hou ik geld over en kan ik mijn auto veroorloven, maar kan ik ook vaker op vakantie.....

Stap 5 - Water

Stap 5

Bewustwording over kraanwater

Mijn vrouw heeft met een klein proefje inzichtelijk willen maken, hoe schoon onze kraanwater in werkelijkheid is.

Links is een glas met gezuiverd (Osmose Reverse) water….

Rechts is een glas met gewoon kraanwater…..

Je ziet het rechter glas meteen borrelen en deze verkleurt ook vrij sterk. Op het water verschijnt een donkerbruine schuimlaag met zwart rondom de elektrolyse staafjes. Dat betekent dat door middel van elektrolyse de ijzerdeeltjes zijn gaan oxideren.

Deze oxidatie zien we niet als het water getapt wordt. Je hebt voor je gevoel een “ogenschijnlijk” schoon glas kraanwater.

Het linker glas is water, gezuiverd door een Osmose Reverse Systeem. Alle filters zijn een week geleden nog vervangen, dus zuivering werkt optimaal (TDS computer gaf een hele lage waarde van 0,0 aan……….Dat wil zeggen dat het kraanwater maximaal gezuiverd wordt).

Het Osmose Reverse water oxideert en verkleurt ook veel minder. Je kunt nooit 100% zuiveren, maar dit scheelt al heel veel voor de gezondheid van mens en dier.

Wat opvallend is, is dat het glas met kraanwater warm wordt (dat is natuurlijk niet waarneembaar) en het glas met gezuiverd water koel blijft…..

In Nederland wordt ook vaak uitgesproken dat we schoon drinkwater hebben. De wettelijke norm wordt naar horen zeggen geregeld opgeschroefd (mensen die werken met water, die Osmose Reverse Systemen verkopen, maar ook vanuit berichten die rondwaren op het internet). Dan klopt de norm weer en denkt men dat de vervuiling van water binnen de gezondheidsnorm valt. Dus het valt allemaal reuze mee met de vervuiling…..

Klik op deze link om verder te lezen over “schoon imago van drinkwater is onterecht”. Deze site (Aquarius Technologie)  onderbouwd het ook goed met linken van andere websites en rapporten (waaronder van het RIVM e.d.).

Dat is verraderlijk, want als de norm zo nu en dan verschuift, dan is de gezondheidsnorm allang overschreden.

Rechts is kraanwater en links is Osmose Reverse water. Schoner dan links wordt het niet….

Sinds de industrialisatie heeft het milieu zwaar te verduren onder de vervuilingen. Zuiveringsinstallaties kunnen alle nieuwe type toxinen (fijne metaaldeeltjes, medicijnresten, bestrijdingsmiddelen e.d.) niet meer goed reinigen. Dus de gezondheidsnorm is daarmee allang overschreden.

Kraanwater belast het immuunsysteem, dus wij hebben gekozen voor een Osmose Reverse Systeem. We merken het aan onze huid en haren. Minder huidklachten en onze haren glanzen. De krullen van mijn vrouw hebben nauwelijks iets extra’s nodig. Ze masseert haar haartopjes in met kokosolie. Meer niet. Dat was vroeger wel anders….

Zijn jullie je bewust met welk soort water jullie je koffie of thee zetten?

Hoe schoon jullie water?

Zijn jullie ook bewust waarmee je het milieu belasten? Bijvoorbeeld geen “RoundUp sprayen in de tuin”, schoonmaken met toxine vrije schoonmaakmiddelen, wassen in toxine vrije wasmiddelen en wasverzachters e.d…..

Persoonlijk voelen we ons verantwoordelijk om hier bewust mee om te gaan. We zijn tenslotte met z’n allen verantwoordelijk voor het milieu. Uiteindelijk beland alles weer op ieders bord of in onze glazen. Je eet & drinkt het zelf weer op!

Dus wees bewust van je eigen acties…..

Deze blog heb ik op 23 februari 2017 geschreven.

Indien een Osmose Revers niet haalbaar is

Dan bestaan er ook andere mogelijkheden. Dan heb ik het over een BRITA waterfilterkan. Het filtert niet alles weg, maar het water is wel schoner dan rechtstreeks uit de kraan. 

Een BRITA waterfilterkan voorziet je in een mum van tijd van heerlijk zacht drinkwater. Gewoon je kan vullen en BRITA filtert kalk en andere smaakverstorende stoffen. Ook je apparatuur profiteert van dat zachte BRITA water: ontkalken is nauwelijks meer nodig. Voor een paar cent per liter in gebruik geniet je van heerlijk drinkwater. BRITA is niet alleen goed voor je portemonnee. Je bewijst er ook het milieu een dienst mee. Je helpt namelijk plastic afval voorkomen. Bovendien zijn bijna alle BRITA filterpatronen recyclebaar. In de BRITA waterfilterkannen gebruik je de MAXTRA+ filterpatronen, door deze elke maand te vervangen geniet je altijd van fris en heerlijk zacht BRITA gefilterd water. 

Het water smaakt vele malen beter. Ook thee krijgt meer smaak. Als je budget niet groot is, dan is dit wellicht wel interessant. 

De kosten voor de eerste aanschaf liggen tussen de 20 en 30 euro voor een BRITA waterkan met 3 filters. Klik op bovenstaande linken om de waterkan met filters te bekijken. 

Nog een interessante, maar wat duurdere aanschaf is de Big Berkey systeem.

Hieronder een omschrijving.....

Het veelzijdige Big Berkey systeem met een capaciteit van 8,5 liter is het ideale systeem voor 2-persoons huishoudens, kleine gezinnen, thuis of op reis, kamperend of op pad met de caravan. Voor iedere activiteit buitenshuis of in onverwachte noodsituaties.

De krachtige Black Berkey waterzuivering elementen verwijderen ook virussen, pathogene cysten, parasieten, schadelijk chemicaliën zoals herbiciden en pesticiden, VOC’s, wasmiddelen, organische oplosmiddelen, troebelheid, trihalomethanes, slib, sediment, zware metalen, vieze smaakjes en luchtjes, maar ze laten de heilzame en gezonde mineralen die het lichaam nodig heeft ongemoeid.Black Berkey waterfilters zijn de meest krachtige zwaartekracht waterfilters op de markt. De Black Berkey waterzuivering elementen zijn getest met meer dan 10.000 maal de concentratie van pathogene bacteriën dan vereist is voor het standaard testprotocol. 

Bij een dergelijk extreem hoge concentratie van pathogene bacteriën zou men verwachten dat het gefilterde water nog steeds meer dan 100.000 pathogene bacteriën per liter zou bevatten (99,99% vermindering is het vereiste voor verwijdering van pathogenen). Ongelofelijk maar waar: de zuiveringselementen verwijderen 100%! Geen enkele pathogene bacterie kon worden gekweekt uit de afvoervloeistof, evenmin waren die te zien door een elektronenmicroscoop. Hiermee werd een nieuwe norm in waterzuivering gesteld.

Dure wegwerp filters zijn niet nodig. Black Berkey waterfilters zijn reinigbaar. Wanneer de doorvoer vermindert kunnen de Black Berkey waterzuivering elementen gemakkelijk worden schoongemaakt onder stromend water met een lapje ScotchBrite, je zet ze terug en het systeem is weer klaar om water te zuiveren. Elk element is goed voor ongeveer 11.350 liter water (22.770 per set van 2) en dus voor jaren van efficiënte waterzuivering. Bijvoorbeeld: bij een verbruik van 38 liter per week is dat gelijk aan 600 weken. Dat is meer dan 11,5 jaren van schoon water! De Black Berkey waterfilters zijn uniek vanwege hun zelf-steriliserende eigenschap.

Dit systeem kost als eerste aanschaf  279 euro. 


Water is leven! Een mens gaat dood als hij/zij 3 dagen niet drinkt. Dus als je drinkt, drink je dan hoogwaardig gezuiverd water?

 • Jazeker. Ik ga mijn lichaam niet verder belasten met nog meer toxinen. Dus doe mij maar een gezuiverd water!
 • Kraanwater is prima. De waterzuiveringsmaatschappijen zuiveren voldoende, want anders komt het niet bij de consument uit de kraan.

Nawoord - Einde mini-course

Bedankt!

Bedankt voor je deelname!

Bedankt dat je je hebt opgegeven voor deze mini-course. Ik heb deze course met plezier geschreven om het eko immago uit het stoffige te halen. Je hoeft niet als een hippie rond te lopen om eko-bewust te zijn. Steeds meer mensen kiezen bewust en zijn goed geïnformeerd. 

Dat is een goed teken!

Indien je ook hebt genoten van deze beknopte course, en wil je je omgeving ook bewust maken, wijs hen op de website van Praktijk Pure Different. Daar kunnen mensen zich gratis aanmelden voor deze mini-course. Het blijft voorlopig nog voor onbepaalde tijd gratis aangeboden.

Natuurlijk gaat detoxen nog verder dan deze mini-course. Ik heb het basic gehouden, zodat de eerste stappen haalbaar zijn en motiverend van gevoel. Je kunt uiteraard zelf meer diepgang aanbrengen in de weg waar je bent ingeslagen. 

Binnenkort lanceer ik een mooie ecourse over de holistische gezondheid in de breedste zin van het woord. Daarin deel ik de lezers de weg die wij hebben bewandeld naar gezondheid. Ik zeg niet dat dit de heilige graal is voor iedereen, maar voor ons was dat wel de weg naar heling. Met enthoussiasme deel ik dan uitgebreid de weg die wij hebben afgelegd. Het kan dus ook jouw weg worden naar meer vitataliteit.  

Ik wens je een gezond en gelukkig leven vol overvloed. Gezondheid & geluk is overvloed ten volle! 

Onbetaalbaar!

Wellicht tot ooit wederziens....

Namasté,

Harald  

Heb je iets aan deze mini-course gehad?

 • Ja, ik vond het informatief.
 • Niets nieuws gelezen.....

Zou je deze mini-course aanraden aan je vrienden, familie en/of bekenden?

 • Jazeker. Ik ga hen meteen een mail sturen met de link naar de website!
 • Nee, daar staan ze niet voor open. Ik hou deze informatie voor mezelf.