Curacao

Curaçao is een eiland in de zuidelijke Caraïbische Zee, voor de kust van Venezuela. Met het onbewoonde Klein Curaçao is Curaçao een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

CuraƧao voor beginners

Voorwoord

De meeste mensen die Curaçao bezoeken zullen dit vooral doen vanwege het aangename tropische weer dat ervoor zorgt dat het het hele jaar door goed vertoeven is op Curaçao. Relaxen, zonnen en zwemmen vormen voor de meeste toeristen die Curaçao de belangrijkste redenen om zo’n negen uur te vliegen. Wie echter meer wil zien dan zee en strand de kan ook op Curaçao kiezen uit een aantal leuke bezienswaardigheden. Wij hebben een selectie van de hotspots en ook wat minder interessante bezienswaardigheden op deze pagina op een rijtje gezet. Voor uitgebreide info verwijzen we graag naar de speciale reisgidsen over Curaçao of de informatieboekjes die je op Curaçao zelf kunt vinden. Op Curaçao kun je er ook voor kiezen om deel te nemen aan georganiseerde excursies. Er is een ruim aanbod van rondreizen over het eiland waarbij diverse hoogtepunten van Curaçao getoond worden. Zeker ook de moeite waard is de uitgebreide stadswandeling door hoofdstad Willemstad. In een paar uur tijd leer je alle ins-en-outs van Willemstad, waarna je nog lekker even na kunt genieten op een terras langs de Handelskade of op het Wilhelminaplein.

Bezienswaardigheden

 

Kerk van Sint Willibrordus

De neogotische kerk van St. Willibrordus is een enorm opvallend bouwwerk dat aan het einde van de negentiende eeuw verrees bij het toenmalige dorp Buitenbosch. Wie de zoutpannen van Jan Kock bezoekt en in zuidelijke richting vanaf de zoutpannen kijkt die ziet de gele kerk duidelijk aanwezig zijn in het groene landschap.

Zoutpannen van Jan Kock

In de tijd van de West Indische Compagnie waren de zoutpannen een economisch belangrijke reden van Nederland om Curaçao te koloniseren. Op de zoutpannen liet men zout water indrogen waarna er omstreeks februari/maart zout ‘geoogst’ werd door de vele slaven die hier ter werk gesteld werden. Inmiddels ligt de periode van zoutwinning op deze plek ver achter ons. De zoutpannen van Jan Kock vormen tegenwoordig vooral het leefgebied van flamingo's die hier op zoek zijn naar voedsel. Wie de zoutpannen bezoekt die heeft een redelijke kans deze prachtige vogelsoort in het wild te spotten.

 

Struisvogelfarm (Ostrich Farm)

De struisvogelfarm bij Santa Catharina is vooral onder kinderen een populaire bezienswaardigheid op Curaçao. De struisvogelboerderij is de grootste in zijn soort binnen het Caribisch gebied. De enorme vogels worden hier gefokt voor hun vlees, huid en beenderen. Het vlees wordt gegeten (zoals in het bijbehorende restaurant Zambezi), de huid wordt gebruikt voor tassen en schoenen, de veren dienen als decoratiemateriaal en van de botten maakt men sieraden. Tijdens een één uur durende rondleiding op een safaritruck wordt je alles uitgelegd over de vogels. Aan het einde van de trip kun je struisvogels voeren en aansluitend op een struisvogelei staan waarmee aangetoond wordt hoe sterk zo’n ei is. Wie zin heeft kan na afloop een struisvogelomelet of uitsmijter eten in het restaurant. Weet je meteen hoe zo’n ei smaakt.

Aloë Vera Plantation

Op de weg naar de Sint Jorisbaai, onderweg naar de struisvogelfarm, kom je aan de rechterzijde de aloë vera plantage tegen. Hier wordt deze geneeskrachtige plant in grote aantallen (ruim honderdduizend) verbouwd. De aloë vera gel uit de planten wordt gebruikt om huidverzorgingsproducten te maken. Ook vormt het de basis van een speciale aloë vera frisdrank die ook uitermate goed zou zijn voor de gezondheid. De winkel waar je deze producten kunt kopen is zes dagen per week geopend (op zondag gesloten), de rondleidingen vinden slechts beperkt plaats. Kijk voor meer info op www.aloecuracao.com

Landhuis Chobolobo

In landhuis Chobolobo is de destilleerderij Senior Co gevestigd waar de befaamde Curaçao likeur geproduceerd wordt. Met name de blauwe variant, Blue Curaçao, is wereldwijd een bekende likeur die vooral in cocktails gebruikt wordt. Het landhuis ligt in Saliña. Het is tegenwoordig omringt door allerlei bedrijven zoals autogarages, winkels en fastfoodrestaurants. Hoewel diverse websites het hebben over rondleidingen binnen het landhuis hebben wij tijdens ons bezoek die mogelijkheid niet gekregen. Buiten de verkoop van de diverse producten in het winkeltje en het proeven van enkele likeuren was er weinig te beleven. Deze bezienswaardigheid is volgens ons daarom amper de moeite waard tenzij je hier echt komt om iets te kopen

Grotten van Hato

Aan de noordkant van Curaçao liggen vlak bij de internationale luchthaven de grotten van Hato. Binnen deze Hato Caves kun je goed zien dat Curaçao ooit onder de zeespiegel heeft gelegen. Vele decennia geleden is Curaçao boven water komen liggen. De grotten zijn waarschijnlijk sinds enkele eeuwen na het begin van onze jaartelling bewoond geweest door Ararwak indianen. Er zijn nu nog rotstekeningen zichtbaar die daar het bewijs van vormen. Tijdens het tijdperk waarin de slavenhandel floreerde gebruikten de slaven op Curaçao deze grotten als schuilplaats. Sinds enkele jaren is een deel van de grotten onder begeleiding van een gids te bezoeken. Deze legt alles uit over de stalagmieten en stalactieten in de grotten, de manier waarop de grotten gevormd zijn, het gebruik van de grotten en de vroegere maar ook hedendaagse bewoners. Een bezoek is zeker de moeite waard als je op Curaçao bent. Houd er rekening mee dat het in de grotten wel een sauna lijkt. Het is er warm met een hoge relatieve luchtvochtigheid. De rondleidingen worden overdag ieder heel uur gegeven. Wie te vroeg (of te laat) is, die kan alvast het indianenpad lopen. Aan de hand van een twintigtal punten op dit pad krijg je uitleg over flora, fauna en zie je rotstekeningen die door indianen gemaakt zijn. Deze wandeltocht op eigen gelegenheid duurt ongeveer 20 minuten. De rondleiding in de grotten duurt zo’n 35 tot 40 minuten.

Noem 2 bezienswaardigheden

Eten & restaurants

Brakkeput Mei Mei

Landhuis Brakkeput Mei Mei ligt ten oosten van Willemstad. Je komt er via een zijstraat van de weg van de Caracasbaaiweg naar Jan Sofat. Het landhuis is omgebouwd tot wat nu één van de populairste restaurants in het oostelijke deel van Curaçao is. Overdag kun je van de fraaie ligging en de bijbehorende midgetgolfbaan genieten, ‘s avonds is het een drukbezochte plek om te eten. Brakkeput Mei Mei heeft speciale thema-avonden waarbij je bijvoorbeeld tijdens de lobster-night kunt genieten van op allerlei manieren bereidde kreeft. Leuk is ook de salsa-avond waarbij de beentjes van de vloer kunnen.

De Gouverneur

Alleen al voor het uitzicht op de Handelskade zou je een keertje bij restaurant Gouverneur de Rouville moeten gaan eten. Het restaurant, dat meestal simpelweg als De Gouverneur aangeduid wordt, zit aan de westelijke kade van de Annabaai. Naast het geweldige uitzicht dat je hebt heeft deze plek ook het voordeel dat het in de wind ligt. Deze zorgt voor enigszins wat verkoeling tijdens de warme dagen op Curaçao. De menukaart van De Gouverneur is zeer gevarieerd waarbij voldoende aanbod is van speciale lunchgerechten en van aangepaste gerechten voor kinderen. Een (voor)gerecht waar vrienden van ons speciaal voor naar de Gouverneur gaan is de pittige Cubaanse bananensoep.

Zanzibar

Aan het strand van Jan Thiel zijn een aantal horecagelegenheden verzameld, waarvan Zanzibar veruit het populairste is. De Zanzibar Club staat vooral bekend vanwege het drukbezochte happy hour, waarbij er onder het genot van een drankje tegen half geld genoten kan worden van uitstekend livemuziek op het strand. Zanzibar heeft een aantrekkelijke menukaart waar plaats is voor heerlijke ossenhaas van de grill, verse vis en een grote selectie van verse pizza’s. Zeker op zaterdag is reserveren geen overbodige luxe, want Zanzibar is dan in de regel erg druk.

L’Aldea

Bij Koraal Tabak, op enkele honderden meters van de Struisvogelfarm, vind je het Braziliaanse restaurant L’Aldea. Deze churrascaria werkt volgens het all-you-can-eat principe, waarbij je naast de uitgebreide saladbar onbeperkt vleesgerechten kunt eten. Dit werkt volgens het principe dat men met de vleesgerechten op grote spiesen langs de tafels komt. Als jouw kaartje op groen ligt vraagt men of je een stukje wilt, bij bevestiging snijden ze ter plaatse een stuk van het vlees af. Het smaakt prima. Binnen deze formule komen vooral vleesliefhebbers aan hun trekken. Uit eten bij L’Aldea is echter niet goedkoop, je bent per volwassene ongeveer 100 Antilliaanse guldens kwijt exclusief drank en fooi.

Welk restaurant geeft uitzicht over de Handelskade

Gesproken Taal

Sinds 6 maart 2007 is het Papiaments een officiële taal op de Nederlandse Antillen, naast het Nederlands en het Engels. De taal wordt gesproken door een groot deel van de bevolking op de Benedenwindse Eilanden. Op de Bovenwindse Eilanden (Sint EustatiusSint Maarten en Saba) is Engels de meest gesproken taal.

In de hele wereld zijn de eilanden Aruba, Curaçao en Bonaire de enige gebieden waar Papiaments de moedertaal is.

In 2000, bij de Vierde algemene volks- en woningtelling op Aruba, gaven 59.984 mensen (69,4% van de totale bevolking) aan dat Papiaments voor hen de meest gesproken thuistaal is. Bij eenzelfde volkstelling op de Nederlandse Antillen in 2001 bleek dat Papiaments de meest gesproken thuistaal is voor 106.054 mensen op Curaçao (81,2% van de totale bevolking) en 8.059 mensen op Bonaire (74,7% van de totale bevolking). Op de drie eilanden samen spreken dus 174.097 mensen thuis Papiaments als belangrijkste taal, 76,4% van de totale bevolking van de drie eilanden samen.

Behalve deze eilanden is Nederland het enige land met een significante Papiamentstalige minderheid. Voor Nederland bestaan geen exacte cijfers over het aantal mensen dat thuis Papiaments spreekt. Volgens het CBS waren er op 1 januari 2007 in totaal 129.590 Antilliaanse en Arubaanse allochtonen, waarvan 78.683 tot de eerste generatie en 50.907 tot de tweede generatie behoren. Rekening houdend met Bovenwindse Antillianen en een vernederlandsing door integratie, zullen ongeveer 50.000 tot 60.000 mensen in Nederland (buiten Bonaire) thuis Papiaments als belangrijkste taal gebruiken.

Als bij deze groepen de Papiamentstaligen elders in de wereld (waaronder de Bovenwindse Antillen en Venezuela) en mensen in gemengde huishoudens die zelf wel van huis uit Papiamentstalig zijn, worden opgeteld, bedraagt het totaal aantal Papiamentstaligen in de wereld naar ruwe schatting ongeveer 250.000 mensen.

Wat is de meest gesproken taal op Curacao

Dolfijn zwemmen