E-learning: Lean - Presentatie, decoratie & signing

E-learning: Lean - Presentatie, decoratie & signing

Welkom

Deze e-learning gaat over het tweede deel van het Lean-traject. Een altijd terugkerend element in de catering bij Leo. Iedereen heeft al kennis gemaakt met het eerste deel: magazijnen, koelingen en vriezers en inmiddels ook met het tweede deel: presentatie, decoratie en signing.  


Deze e-learning bestaat uit een korte en beknopte cursus (zonder oefenvragen), gevolgd door het examen. Succes!

Lean bij Leo

Wat is Lean en hoe zien we dat bij Leo?

Lean houdt in dat we iedere dag weer nadenken, luisteren en sparren met elkaar. Het uiteindelijke doel is verspilling in de breedte tegen te gaan, en dit proces continue en blijvend verbeteren. Het project ‘Lean’ heeft dan ook uiteraard geen begin- en eindpunt, omdat het een filosofie is die nooit zal eindigen, simpelweg omdat het altijd beter kan!

Het Lean-project bestaat uit drie delen: 

 1. Magazijnen, koelingen en vriezers 
 2. Presentatie, decoratie en signing 
 3. Gedrag

Voordelen van Lean op het werk!

Het tweede deel van Lean gaat over presentatie, decoratie en signing. Het zijn belangrijke aspecten waar je iedere dag mee te maken krijgt als je werkt in de catering. Leo op het werk! vindt het enorm belangrijk om dit goed te doen en uit te voeren omdat het zorgt voor een goede uitstraling, zo maak je de lunch nog aantrekkelijker voor je lunchgasten. Een ander voordeel is dat het eenheid uitstraalt en er nooit vragen hoeven te zijn over, bijvoorbeeld, het soort borden of zoetwaren.

Leo wil eenheid uitstralen door middel van:

 • Serviesgoed
 • Glazen
 • Schalen
 • Kannen
 • Dressings
 • Signing
 • Presentatie van, bijvoorbeeld ,vleeswaren en zoetwaren


De voordelen van het tweede deel van Lean zijn, in het kort:

 • Het ziet er aantrekkelijker uit voor de gast.
 • Er is meer vers beleving.
 • Het straalt aandacht uit.
 • Het is overzichtelijk voor zowel jezelf als de gast.
 • Het ziet er kwalitatief beter uit.

Presentatie: Iedere productgroep uitgelicht 1/4

Brood

Gebruik alleen afbakbroden. Leg die op een mooie houten plank met een mes en een rood geblokte theedoek. Verder bied je witte en bruine pistolets aan, ook in een mand met een rood geblokte theedoek. Afhankelijk van het assortiment van de locatie bied je nog andere diverse afgebakken broodjes en eventueel croissantjes, krentenbrood en/of suikerbrood aan.

Aanvulling op brood

Bij het brood staan ook crackers, beschuit en ontbijtkoek. Presenteer die in glazenpotten met krijtstickers met het product erop geschreven.

Zoetwaren

Voor de zoetwaren geldt dat ze altijd van een A-merk dienen te zijn. Bij Leo op het werk! hebben we altijd een aantal zoetwaren die van een specifiek merk moeten zijn. De jam is, bijvoorbeeld, van het merk Bonne Maman, de hagelslag van De Ruijter en de pindakaas van Calvé. Het is verder belangrijk dat de etiketten altijd naar voren gericht zijn. Als de lunch begint, draai dan de deksel van de potten en doe er een dessert lepel in. De deksels bewaar je ergens uit het zicht totdat de lunch weer voorbij is. Zorg er ook voor dat er tipjes staan waarin de gasten de jam of andere zoetwaren in kunnen doen.

Margarine en roomboter

Er moet altijd margarine en roomboter aanwezig zijn. Doe het in een schaaltje of zet het bakje neer. Let er op dat de boter er ‘verzorgd’ uit ziet, dat wil zeggen dat er niet enorm veel broodkruimels inzitten. Als dat wel zo is, haal het er dan uit. Zet er dessertlepels in en eventueel een tipje voor de gasten om de boter in te doen.

Presentatie: Iedere productgroep uitgelicht 2/4

Vleeswaren

De vleeswaren worden altijd gepresenteerd op zwarte, langwerpige schalen. Op die schalen presenteren we niet meer dan drie soorten vleeswaren per schaal; dat is belangrijk omdat het dan overzichtelijk blijft en omdat er ruimte tussen de verschillende soorten kan blijven. Leg niet teveel vlees in één keer neer in verband met uitdroging, verkleuring en derving.
Als iets op raakt, zorg je ervoor dat je het op tijd aanvult. Ook bij de vleeswaren kunnen krijtbordjes gezet worden waarmee aangegeven wordt wat het is. Leg een klein vorkje neer bij iedere soort, en zorg ervoor dat het dezelfde soort vorkjes zijn.

Kaassoorten

Voor de kaassoorten geldt over het algemeen hetzelfde als voor de vleeswaren. Een goede tip voor de kaas kan, bijvoorbeeld, zijn dat je het van oud naar jong legt. Dat is handig met aanvullen, maar het maakt het ook overzichtelijker. Zorg dat er altijd krijtbordjes bij staan met de soort kaas erop. Zorg er bij het presenteren van de kaassoorten voor dat je niet te veel in één keer neerlegt. Dat ziet er verzorgd uit en het straalt uit dat je er aandacht aan besteed hebt. Raakt een kaassoort op? Zorg dat je het op tijd aanvult. Let er ook op dat er zwarte schalen gebruikt worden. Vaak worden de kaassoorten gepresenteerd naast de vleeswaren, hiermee straal je orde en eenheid uit.

Andere soorten broodbeleg

Afhankelijk van de locatie kun je ook andere soorten broodbeleg aanbieden. Denk hierbij aan: Franse kazen, hummus, broodsalades, paté of filet americain.

Salades

Het is belangrijk dat de salades in dezelfde soort schalen gepresenteerd worden. Ook is het belangrijk dat de saladeschalen altijd goed gevuld zijn; zorg er dus voor dat ze er nooit halfleeg bijstaan. Een tip hierbij is, bijvoorbeeld, dat als een salade halfleeg is, je hem in een kleinere saladeschaal doet. Goed gevulde schalen zien er verzorgd en uitnodigend uit. Werk zoveel als mogelijk met verse producten, en zo min mogelijk uit potjes en blikjes. 

Als er saladeschalen in de saladebar staan die uit samengestelde producten bestaan, zet er dan een krijtbordje bij met de ingrediënten uit de salade.

Bij de saladebar horen natuurlijk ook de Leo dressings. Zet verschillende smaken neer als verrijking van de salades. Zorg er dan voor dat de etiketten naar voren staan zodat ze goed leesbaar zijn.

Bij de salade bar kan je ook verse basilicum, bieslook en peterselie plantjes neerzetten. Leg er een schaar bij zodat de gasten het zelf kunnen knippen.

Kijk voor leuke recepten in Leo's Portal. Ter inspiratie, een aantal voorbeelden:
Ceasar salade met kip & pasta
Tonijnsalade met sperziebonen
Rode biet salade

Presentatie: Iedere productgroep uitgelicht 3/4

Tosti's

Gebruik voor de tosti’s wit en bruin brood. Maak voor beide soorten brood een aantal kaas tosti’s en een aantal ham-kaas tosti’s. Je kunt uiteraard ook andere varianten aanbieden als daar vraag naar is! Je kunt variëren met het beleg (denk, bijvoorbeeld, eens aan een tosti salami mozzarella, of gebruik pitabroodjes in plaats van boterhammen). Presenteer de tosti’s op een zwarte schaal bij het tosti apparaat. Zet de tubes met mayonaise, ketchup en curry van het merk Calvé er ook bij.

Dranken: Melk & Sappen

Melk en karnemelk wordt altijd aangeboden in de daarvoor bestemde melkflessen. Sappen worden aangeboden in kannen. Het gaat hierbij, voornamelijk, om appelsap, sinaasappelsap en smoothies. Zorg dat je bij de smoothies een lange, zwarte lepel in de kan doet zodat er geroerd kan worden.

Dranken: Biologisch

Is de (karne)melk of het sap biologisch? Dan schenken we het niet over in de melkflessen, maar laten we het in het pak en plaatsen we de pakken op de counter.

Dranken: Water

Op iedere locatie staan twee mason jars. Deze vullen we met fruitwater. Bijvoorbeeld: water met schijfjes citroen, takjes munt en slierten komkommer. Lekker verfrissend!

Neem een kijkje in Leo's Portal om leuke recepten te ontdekken. Bijvoorbeeld:
Fruitwater aardbei / limoen / munt

Muesli, cruesli & yoghurt

De muesli en cruesli wordt bij Leo aangeboden in weckpotten. Plak op die potten een krijtsticker waar je op schrijft wat er in zit. Open de potten vlak voor de lunch en doe er een zwarte opscheplepel in. Zorg dat de potten altijd goed gevuld zijn. De yoghurt en vla is altijd van een A-merk of zijn biologisch.

Sambal, mosterd & sauzen

De sambals zijn bij Leo van het merk Koningsvogel. Zet de potten neer met de etiketten naar voren. Zodra de lunch begint: draai de deksels er af, berg de deksels op en zet een dessertlepel in de potten. Houd de randen van de potten schoon.

Qua sauzen is het belangrijk dat er altijd tomatenketchup, curry en mayonaise aanwezig is. De sauzen worden gepresenteerd in de tubes van Calvé.

De mosterd bij Leo is van het merk Dijon. Bied van dit merk altijd een grove en een fijne mosterd aan. Ook bij de mosterd is het zaak dat de etiketten naar voren gericht staan. Draai vlak voor aanvang van de lunch de deksels er af, berg de deksels op en zet een dessertlepel in de potten. Houd de randen van de potten schoon.

Zet bij de sambal, sauzen en mosterd ook tipjes waar de gasten het in kunnen doen.

Presentatie: Iedere productgroep uitgelicht 4/4

Soepen

Bij Leo werken we graag met verse soepen. Zet bij de soep een krijtbordje met de naam van de soep. Zet er ook toppings bij. Denk hierbij aan croutons en gebakken uitjes, maar ook aan verse bieslook en peterselie plantjes.

Heb je inspiratie nodig? Bekijk de recepten voor verse soepen in Leo’s Portal.

Snoep

Bij de locaties van Leo op het werk! wordt als extra service altijd snoep (drop, munt, etc.) aangeboden in weckpotten. De gasten mogen dat altijd gratis pakken. Zorg dat deze potten altijd goed gevuld zijn, dat zorgt er voor dat het een gastvrije uitstraling heeft.

Zo hoort het niet!

Overige aandachtspunten

Belangrijk is dat op iedere locatie de overzichten van de Gouden Regels en de allergenen aanwezig zijn.

Verder staat op iedere tafel in het restaurant peper en zout, servetten en eventueel tandenstokers.

Het serviesgoed is van een specifiek merk. De borden zijn bijvoorbeeld van het merk Truyts, het bestek van Karox en het glaswerk van Picardi.

Banqueting

Banqueting

De presentatie van vergaderlunches is erg belangrijk. Als je een vergaderlunch bereidt, en je gebruikt grote broodjes, snijd ze dan doormidden om te zorgen dat ze nog gemakkelijk te eten zijn. Leg de broodjes in een grillzakje en presenteer deze vervolgens op een mooie schaal.

Doe dranken in de daarvoor bestemde kannen, dus presenteer deze nooit in een pak.

Gebruik bij een borrel altijd melamine langwerpige schalen voor de hapjes of een houten plank. Je kan ook kleinere bakjes gebruiken, bijvoorbeeld het soort die je ook voor de saladebar gebruikt. Een grote houten plank met hapjes is ook leuk!

Zo hoort het niet!

Zo hoort het wel!

Einde

Dit is het einde van de e-learning Lean: Presentatie, decoratie en signing. 

Heb je de leerstof goed onder de knie? Dan kun je direct door naar het examen, deze e-learning heeft namelijk geen oefenvragen. Je kunt op deze link klikken om doorgestuurd te worden naar het examen. 

Wil je eerst de leerstof nog eens goed doorlezen? Dat kan! Ga gerust terug naar de eerste pagina of een andere willekeurige pagina en blijf leren totdat je denkt voldoende kennis te hebben voor het examen.