E-learning: Lean - Magazijnen & Koelingen

E-learning Lean: Magazijn en koelingen

Welkom

Deze e-learning gaat over het eerste deel van het lean-traject. Een altijd terugkerend element in de catering bij Leo.

Iedereen heeft al kennis gemaakt met het eerste deel: koelingen, vriezers en het magazijn, en dat betekent dat je nu kunt laten zien of je het echt alles begrepen hebt!

Deze e-learning bestaat uit een korte en beknopte cursus (zonder oefenvragen), gevolgd door het examen. Succes!

Lean bij LEO

Wat is lean en hoe zien we dat bij Leo? Lean houdt in dat we iedere dag weer nadenken, luisteren en sparren met elkaar. Het uiteindelijke doel is verspilling in de breedte tegen te gaan, en dit proces continue en blijvend verbeteren. Het project ‘lean’ heeft daarom ook geen begin- en eindpunt; het is een filosofie die nooit zal eindigen, simpelweg omdat het altijd beter kan!

Het ‘lean’ project bestaat uit drie delen:

 1. Koelkasten, vriezers en magazijnen
 2. Decoratie, presentatie en signing
 3. Gedrag

Voordelen van lean op het werk

Het project ‘lean’ brengt een hoop voordelen met zich mee. Met de nieuwe indeling van de koelingen, vriezers en magazijnen is het de bedoeling dat dit eenheid uit gaat stralen. De nieuwe indeling moet de nieuwe standaard worden voor iedere locatie. Het zorgt er, onder andere, voor dat het overzichtelijker is en het dus veel makkelijker en duidelijker is om mee te werken. Je hebt hierdoor ook een goed inzicht van de actuele voorraad en het sluit perfect aan bij de actie- en verbeterlijsten.

De voordelen in het kort:

 • Iedere locatie is op dezelfde wijze ingericht.
 • Overzicht voor je zelf.
 • Het werkt fijner.
 • Je hebt meer inzicht in de actuele voorraad.

Zoals aangegeven wordt lean een vast actiepunt op de actie- en verbeterlijsten.

De koeling

De koelingen worden ingedeeld volgens vaste labelteksten, die op iedere locatie hetzelfde zijn. Dit doen we om de koeling overzichtelijk te maken, waardoor je, bijvoorbeeld, de voorraad goed bij kan houden en je snel kan zien of iets bijna over datum is.

De vaste labelteksten voor de koeling zijn:

 • Zuivelproducten
 • Kaassoorten
 • Vleeswaren
 • Groenten
 • Fruit
 • Sappen
 • Let op! Bijna op datum

Het label 'Let op! Bijna op datum' houdt in dat hier al de producten staan die bijna de THT-datum bereiken en je dus als eerst gebruikt bij het bereiden van een salade of gerecht. Naast de vaste labelteksten is het belangrijk dat bereide en rauwe producten gescheiden opgeslagen worden.

Voor eventueel maatwerk qua labelteksten: overleg met je teamcoördinator!

Het magazijn

Voor het magazijn geldt hetzelfde als voor de koeling. Het is belangrijk om overzicht te creëren om zo goed mogelijk te kunnen zien wat er nog staat, wat er ingekocht moet worden en wat er bijna op datum is. Voor het magazijn zijn er ook vaste labelteksten.

De vaste labelteksten voor het magazijn zijn:

 • Tafelzuren
 • Zoetwaren
 • Visconserven
 • Fruitconserven
 • Schoonmaakartikelen
 • Let op! Bijna op datum

Voor het label 'Schoonmaakartikelen' geldt dat deze op een aparte plank onderaan een stelling komen te staan. Dit is om etenswaren en schoonmaakartikelen strikt gescheiden te houden.

Voor eventueel maatwerk qua labelteksten: overleg met je teamcoördinator!

De vriezer

Naast de koeling en het magazijn nemen we ook de vriezer onder handen. Voor de vriezer zijn er geen vaste labelteksten, maar is het de bedoeling dat je voor jezelf een goede en duidelijke indeling maakt; zet, bijvoorbeeld, de grote dozen onderin.

Los van de labelteksten zijn er een aantal zaken die belangrijk zijn omtrent de vriezer:

 • Sluit alle goede verpakkingen goed af, dit in verband met mogelijke vriesbrand.*
 • Ontdooide producten niet opnieuw invriezen.
 • Ontdooi de vriezer één maal per jaar. Plan dit goed in!
 • Voorzie alle producten van een sticker met de datum.

* Vriesbrand ontstaat als verpakkingen niet goed worden afgesloten of afgedekt. De producten drogen dan uit. Dit zie je, bijvoorbeeld, vaak bij afbakbroodjes of rauw vlees. Als de broodjes witte plekken vertonen is dit vriesbrand en dat komt de kwaliteit niet ten goede.

De rol van de team coördinator

Tijdens de gehele periode van het lean-project wordt er natuurlijk ondersteuning geboden door de teamcoördinatoren. Ze zullen je begeleiden in de herindeling en eventueel helpen bij het bestellen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een teamcoördinator alle taken op zich neemt, ze zijn er om ondersteuning en hulp te bieden. Jouw locatie is jouw verantwoordelijkheid!

Bij ieder bezoek van de teamcoördinator zal hij/zij de koelkast, de vriezer en het magazijn even nalopen. Dit kan een moment zijn waar de teamcoördinator jouw vragen kan beantwoorden of om je te helpen als je ergens vastloopt.

Je teamcoördinator zal lean in de actie- & verbeterlijst opnemen om er zeker van te zijn dat dit onderwerp bij ieder bezoek onder de aandacht komt.

Einde

Ben je klaar voor het examen?

Als je alle informatie goed in je hebt opgenomen en je denkt alle ins en outs te weten over het eerste gedeelte van het Lean-traject te weten, dan ben je klaar om aan het examen te beginnen. 

Je kunt dit scherm sluiten, terugkeren naar Leo's Opleidingen in Leo's Portal
en daar het examen ('3B. Examen: Lean - Magazijnen & Koelingen') aanklikken. 

Behaal je een score van 80% of meer? Dan ben je geslaagd en ontvang je van ons zo snel mogelijk je certificaat! Behaal je een score tussen 0-79%? Dan heb je helaas niet voldoende punten gescoord en zal je je nog iets beter in de leerstof moeten verdiepen. Probeer het daarna nog een keer!