[NL] E-learning Hygiëne- en Bedrijfsregels

Welkom bij de E-learning van het bedrijf Dutch Bakery Group B.V. (=DBG)!

In deze E-learning zullen een aantal hygiëne en bedrijfsregels worden uitgelegd. Na de uitleg zal er een vraag worden gesteld om te controleren of de uitleg is begrepen.

Algemene Hygiëne

Kledingvoorschriften voor low-care afdelingen

In het productiegedeelte van DBG moet er zo hygiënisch en veilig mogelijk worden gewerkt. Om hiervoor te zorgen moeten alle personen in het productiegedeelte van het bedrijf de volgende items dragen.

1. Haarnetje

Het haarnetje moet al het hoofdhaar van de persoon bedekken. Daarnaast moet het haarnetje tot over de oren worden gedragen, ook als de persoon kaal is. Zodra het haarnetje is afgedaan moet het haarnetje worden gedeponeerd in de prullenbak en moet er bij het betreden van productie een nieuw haarnetje worden gepakt.

De kleur van het haarnetje is afhankelijk of de medewerker een vast contract heeft of op uitzendbasis werkt.

 • Een blauw haarnetje wordt gedragen door personeel met een vast contract.
 • Een oranje haarnetje wordt gedragen door uitzendkrachten en bezoekers.

2. Baardnetje

Een medewerker moet een baardnetje dragen zodra hij zich ’s ochtends niet heeft geschoren. Als het baardnetje wordt gedragen moet deze de snor- en baardharen volledig bedekken.

3. Bedrijfskleding

Alleen de aanwezige bedrijfskleding van DBG mag in de productie worden gedragen.

De bedrijfskleding mag na werktijd niet mee naar huis worden genomen en moet in de kleedkamers worden gedeponeerd in de wascontainer. Op het begin van iedere werkdag bent u verplicht om nieuwe schone werkkleding te dragen.

4. Werkschoenen

Er mogen alleen werkschoenen met een stalen neus worden gedragen (type S2). Zodra de stalen neus in de schoen beschadigd is of de schoenen sporen van slijtage tonen moeten deze schoenen worden verwisseld voor een nieuw paar.

Voldoet de medewerker aan de kledingsvoorschriften van low-care afdelingen?

U ziet op de foto hiernaast een vaste medewerker die in de low-care afdeling in de productie werkt. 

- De medewerker draagt een blauwe jas omdat de bedrijfskleding op is.

- De medewerker draagt werkschoenen van het bedrijf.

- De medewerkers heeft zich vandaag geschoren.

 • Ja, de medewerker mag op deze manier werken.
 • Nee, de medewerker moet de knoop uit zijn blauwe jas halen en deze dichtmaken.
 • Nee, de medewerker moet zijn bezoekersjas dichtmaken en een baardnetje dragen.

Omgaan met verwondingen

Als u voor of tijdens het werk een wondje heeft gekregen dan is dat erg vervelend. Om ervoor te zorgen dat er met een pleister zo hygiënisch mogelijk gewerkt wordt moeten de volgende handelingen worden uitgevoerd.

 1. Verwijder de pleister die thuis is opgeplakt. Indien de wond is ontstoken moet dit worden gemeld aan de bedrijfsleiding.
 2. Plak een blauwe metaal detecteerbare pleister over de wond.
 3. Trek een gekleurde handschoen met een afwijkende kleur over de pleister aan.
 4. Reinig en desinfecteer uw handschoenen.

Door het gebruik van de metaal detecteerbare pleister wordt het product waarop de pleister zich bevindt uitgestoten bij de metaaldetectie. Om te voorkomen dat de pleister losraakt, moet er een gekleurde handschoen over de pleister worden aangetrokken. De handschoenen en pleisters dienen regelmatig vervangen te worden.


Wat doet u zodra u begint met werken?

Net voordat u moet gaan werken heeft u zich verwond aan uw hand. U heeft over de kleine wond een pleister geplakt.

 • Een gekleurde handschoen met een afwijkende kleur over de pleister aantrekken.
 • Een blauwe metaal detecteerbare pleister over de originele pleister aantrekken.
 • De pleister vervangen voor een blauwe metaal detecteerbare pleister en een gekleurde handschoen met een afwijkende kleur aantrekken.

Omkleden cleanrooms en het inpakken van producten met handschoenen

De cleanroom is de inpakruimte waarin gebakken producten terecht komen nadat ze zijn afgekoeld. Omdat er geen volgende stap in het proces is waarin de micro-organismen worden afgedood moet er extra hygiënisch worden gewerkt in deze ruimte. Om nog hygiënischer te werken zijn er nog enkele kledingvoorschriften voor deze ruimte.

1.   Rode en gele haarnetjes

Bij het betreden van de cleanroom kleedruimte moeten de blauwe of oranje haarnetjes worden weggegooid en moet er een rood (vaste medewerker) of geel (uitzendkrachten en bezoekers) haarnetje worden gedragen. Deze haarnetjes moeten tot over de oren worden gedragen, ook moet al het hoofdhaar bedekt zijn. Haarnetjes zijn voor eenmalig gebruik, zodra u deze van uw hoofd afhaalt moet u een nieuw haarnetje pakken. Na het verlaten van de cleanroom moet u een nieuw blauw (medewerkers) of oranje (uitzendkrachten en bezoekers) haarnetje dragen.

2.   Overall

De overall moet over de bedrijfskleding worden gedragen. Als alle overalls op zijn mogen de blauwe jassen worden gebruikt. De kleding moet voor zover mogelijk dicht worden gemaakt. Bij het verlaten van de cleanroom moet de overall in de wascontainer worden gedeponeerd..

3.  Gekleurde handschoenen met een afwijkende kleur

Omdat u in direct contact komt met het product moeten er gekleurde handschoenen met een afwijkende kleur worden gedragen. Mocht u deze handschoenen al dragen omdat u een wondje heeft dan moeten de handschoenen worden vervangen.

4.   Overschoentjes (Alleen cleanroom 1)

In cleanroom 1 moeten er overschoentjes worden gedragen. In cleanroom 2 hoeft dit niet omdat er hier een borstelbaan is waarbij de schoenen aan de onderzijde droog worden gereinigd. De overschoentjes worden gedragen om het vuil aan de onderzijde van de schoen te weren in de cleanroom.

Als u in de low-risk ruimte een baardnetje moest dragen dan dient u deze te vervangen voor een nieuw baardnetje en het oude haarnetje in de prullenbak te deponeren.

De instructie van het omkleedproces van cleanroom 1 en 2 staan op de volgende pagina. Daarnaast hangen de omkleedinstructies ook in de desbetreffende ruimten.