Zelfcompassie Sessie 2

Op een avond vertelde een oude Cherokee-indiaan aan zijn kleinzoon over de strijd die zich binnenin mensen afspeelt.

Hij zei: “Mijn zoon, de strijd gaat tussen twee ‘wolven’ binnen ieder van ons. De ene heet Kwaad. Het is woede, afgunst, jaloersheid, verdriet, hebzucht, arrogantie, zelfmedelijden, schuld, wrok, minderwaar-digheid, leugen, valse trots, superioriteit en ego. De andere heet Goed. Het is vreugde, vrede, liefde, hoop, sereniteit, vriendelijkheid, trouw, medeleven, grootmoedigheid, waarheid, compassie en geloof.” 

De kleinzoon dacht er even over na en vroeg dan aan zijn grootvader: “Welke wolf wint?” De oude Cherokee antwoordde eenvoudig: “Diegene die jij voedt.”
 


In de psychologie wordt ook wel gezegd dat we veel innerlijke gezichten hebben. Er zijn vele delen in onszelf die meer en minder dominant aanwezig zijn, en dat is afhankelijk van de hoeveelheid ‘voeding’ die ze krijgen. Wanneer je veel aandacht schenkt aan de innerlijke criticus en deze opmerkingen serieus neemt, is het gemakkelijker om je ermee te gaan identificeren. Het gevolg hiervan is echter dat de compassievolle stem in jezelf wat meer op de achtergrond wordt gedrukt.

In deze sessie gaan we wat dieper in op de innerlijke criticus en leren we belemmerende gedachten over zelfcompassie ontdekken.

Wat is zelfcompassie niet?

Wat is zelfcompassie niet?

Welke gedachten of angsten weerhouden jou ervan om met meer compassie met jezelf om te gaan? Zijn dit reële gedachten?

Waar komt jouw innerlijke criticus vandaan? Heeft het filmpje je wellicht aanwijzingen gegeven over waar jouw innerlijke criticus vandaan komt?

Wat is de functie van jouw innerlijke criticus? Waar wil hij jou tegen beschermen?

Welke regels heeft de innerlijke criticus opgesteld? Wat moet jij allemaal van jezelf? En wat mag je juist niet? Bijvoorbeeld: altijd gezond koken, altijd je best doen, twee keer in de week sporten. Niet uitvallen tegen anderen of te laat komen...

Hoe voel je je als je 's avonds de dag evalueert en je niet aan al je eigen regels en verwachtingen hebt voldaan? Bijvoorbeeld: 'Ik voel me verdrietig', 'Het voelt alsof ik heb gefaald'.

Automatische negatieve gedachten

Lijst van automatische negatieve gedachten

Volgende stap

Oefeningen

Afsluiting