Разбирање за луѓето

Здраво! Добредојдовте на овој курс!

Ова е курс поврзан со тоа како подобро да ги разбереме луѓето и како тоа ќе ни помогне во постигнувањето на крајната цел. Опфаќа неколку поглавја и после секое поглавје има проверка на знаењето. Поглавјата кои се обработуваат се следни:
- Учење за вашите корисници
- Анализирање на собраните податоци
- Комуникација за корисничките истражувања
- Како луѓето бараат информации
- Како луѓето размислуваат за категориите

Со среќа!

 

Учење за вашите корисници

Што можете да научите за луѓето?

Корисничкото истражување е важен дел од секој проект. За работата на IA можете да ги научите сите за видовите на информации што им се потребни на луѓето, како тие го користат, каде што го користат и како размислуваат за тоа. 

Ова ви помага да изберете содржина што им е потребна, бидете сигурни дека тоа е корисно и лесно да се разбере и е организирано на начин кој има смисла.

Собирање информации за луѓето

Пред да започнете со процесот на учење за луѓето, размислете за она што сакате да го научите и зошто сакате да го научите. Ова ќе ви помогне да одлучите кој ќе биде вклучен, видовите активности што ќе ги направите, големината на вашиот истражувачки проект и дали ќе го извршите како формален истражувачки проект или нешто сосема неформално.

Истражувањето на корисниците може да ви помогне да дознаете низа нешта - од учењето на широк модели на однесување за да ви помогне да ги идентификувате можностите за нови производи, да добиете детално разбирање за тоа како луѓето прават одредена активност.

Колку да се истражува?

Најголемата одлука што ќе ја направите е колку всушност треба да се истражува. Некои клучни фактори при донесувањето на оваа одлука:

• Колку знаете за вашата публика?Дали се дружите постојано, или никогаш не сте ги запознале порано?

• Кои се последиците од тоа да се погреши?

• Колку пари се вклучени? Повторно, ако направите грешка од недостаток на информации, фрлате неколку часа работа или милиони долари?

• Колку брзо добивате повратни информации?

Пребарувач

Совети за собирање податоци од истражувањата

Еве неколку совети за собирање кориснички истражувања:

• Одете на тоа. Дури и ако никогаш порано не сте го направиле, не плашете се.Вие не треба да направите академски-ригорозни програма за истражување. Вие само сакате да научите некои интересни работи за вашата публика, а не да направат глупави грешки во дизајнот.

• Ако правите интервјуа или набљудувања, запишете ги со аудио рекордер (или видео ако сакате). Подоцна, креирајте малку изменета транскрипта од состанокот. Важно е да се претстават боровите на испитаниците како што велат тие - ако се обидувате да фаќате забелешки место да снимате,ќе ја смениш терминологијата во своја сопственост или ќе интерпретираш погрешно.

• За други техники, фаќајте ги податоците колку што се поблиску до неговата оргинална форма. На пример, соберете индивидуални одговори од анкетата (не агрегирани статистички податоци), детални услови од пребарување (не само првите 20) и целосни е-маил пораки.

Поврзете ги термините

 • IA
  Информациска архитектура
 • IR
  Неформално регрутирање

За време на интервју најдобар начин е да ги запишуваме информациите на лист!

 • Погрешно
 • Точно

Кои од наведениве се користат како техники за пребарување?

 • Анкети
 • Фокус групи
 • Набљудување
 • Веб статистики

Најголемата одлука при започнување на ваков процес претставува колку всушност треба да посветиме време на истражување?

 • Точно
 • Неточно

Анализирање на собраните податоци

Анализирање (Да или Не)

Следниот чекор е да се впуштите во анализирање што сте собрале за вас, може да ги идентификува клучните прашања и да биде сигурен дека тоа сте го научиле. Изненадувачки, многу луѓе го забораваат овој чекор и сами донесуваат заклучоци. Ако ги анализирате вашите информации, навистина е лесно да ги забележите работите што ви се најважни(како нешто неочекувано), или да забележите шаблони кои не постојат...

Прикажи повеќе

Главната причина зошто луѓето забораваат да го анализираат истражувањето е тоа што може да биде многу застрашувачки. Можете да завршите со огромно количество детални податоци и да се чувствуваате совладани за справување со неа. (Другата причина е што претставува навистина здодевна работа во однос на останатите делови.)

Цели на анализирањето податоци

• Идентификување на конзистентни проблеми

• Идентификуваwe модели на однесување

• Дознај сo кои проблеми ќе се справите

• Следете ги увидите и идеите

Техники за анализирање податоци

• Анализа на термините: да се разбере терминологијата што луѓето ја користат.

• Дијаграм на афинитет: тимски пристап кон идентификување на шаблоните.

• 2x2 матрици: друг начин на барање на моделите со идентификување на 2 димензии

• Мулти-димензионална анализа: истражување на податоци за повеќе од 2 димензии.

2x2 матрица


• Колку често учесникот ја користи страницата?
• Колку е искусен учесникот со производот?
• Колку е запознаен учесникот со содржината?
• Како бараат информација?
• Вид на задача: Дали тие добиваат брз факт или истражување во детали?
• Дали проблемот е за позитивно или негативно искуство?
• Колку содржина ќе им треба да одговорат на нивното прашање?
• Секаков вид демографски податоци на учесникот

Податоците не треба да се анализираат!

 • Податоците не треба да се анализираат!

Дали податоците се анализираат?

Луѓето податоците најчесто  , а главна причина за тоа е 

Која од сликите преставува афинитетен дијаграм?

Кои од долу наведените НЕ претставуваат техники за анализирање?

 • 2Х2 матрица
 • Афинитетен дијаграм
 • Интернет пребарување
 • Гаусов метод

Комуникација за корисничките истражувања

Комуникациски методи

Следниот чекор во истражувањата на корисниците е да се комуницира со други луѓе. Ова осигурува дека сите размислуваат за луѓето кои планирате да ги вметнете во истражувањето.
Најчесто користените комуникациски методи вклучуваат:

Прикажи повеќе

• Извештај за кориснички истражувања

• Лица/ Персони

• Сценарија

• Цитати од учесниците во истражувањето

• Мапи со искуство

• Други дијаграми што може да ги измислите

Лице / Персона


Ликови / Персони се репрезентации на поединечни членови на публиката. Тие обезбедуваат богат опис на вашата публика и се одличен начин да ги задржите луѓето на ум за време на проектот и да комуницирате со други членови на тимот. 

Персони претставуваат вистински луѓе, членовите од тимот можат лесно да сочувствуваат со нив и со текот на времето ќе разговараат за нив како што донесуваат одлуки за дизајнерските елементи.

Сценарио


Сценарија се кратки приказни кои опишуваат некој што го користи производот. Тие не ги опишуваат деталите од содржина (на пример, лицето кликнува копчето 'достави'), наместо тоа, со сценаријата ќе ги опишете важните чекори, акции и одлуки. Тие се напишани пред дизајнот на интерфејси, така што тие се независни од интерфејсот.

Кој чекор од „Разбирање на луѓето“ е чекорот комуникација за корисниците?

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Кои од долу наведените претставуаат комуникациски методи?

 • Персона
 • Извештај за кориснички истражувања
 • 2Х2 матрица

Која од сликиве НЕ е пример за сценарио?

Како луѓето бараат информации

Наоѓање познати работи

Луѓето немаат во себе вграден избор за "пребарување" или за "прелистување". Наместо тоа, однесувањето кое го користат за да најдат информации зависи од видот на задачата што ја имаат во тоа време. Една од најчестите работи за кои луѓето го користат интернетот е да се најдат веќе познати работи. Кога имате задача позната ставка, Вие:

Покажи повеќе

• Знаете што сакате

• Имате зборови за да го опишате

• Може да имате прилично добра идеја од каде да се почне

• Знаете дека постои одговор

• Знаете кога ќе го видите одговорот

Истражување

Истражувањето е целосно спротивно на пронаоѓањето на познати работи. Кога истражувате, вие:

• Имате некоја идеја за она што треба да го знаете
• можеби не ја знаете најдобрата терминологија што треба да ја користите
• Можеби не знаат каде да почнат да бараат

Покажи повеќе

Овие "истражувања" не мора да завршуваат. Може да најдете доволно информации за да започнете, а потоа да откриете повеќе. Во овој режим, информативната потреба речиси сигурно ќе се промени како што откривате информации и учите, и јазот помеѓу вашето тековно знаење и целното знење се повеќе се стеснува.

Што претставува истражување?

 • Можеби не ја знаете најдобрата терминологија што треба да ја користите
 • Имате зборови за да го опишате
 • Може да имате прилично добра идеја од каде да се почне
 • Можеби не знаат каде да почнат да бараат

Дали за наоѓање познати работи може да се каже дека е сосема обратен процес од истражувањето?

 • ДА
 • НЕ

Како луѓето размислуваат за категориите

Категорија

Значи, што точно е категорија? Категорија е идеја или концепт кој претставува збир на работи кои делат слични особини. Категориите ги има насекаде околу нас. Ние дури и самите размислуваме на таков начин. Не размислуваме околу индивидуални, дискретни објекти, туку групи на предмети и апстрактни идеи.

Клучни карактеристики

• Тие не постојат независно во светот, туку во човечкиот мозок

• Нема точен одговор

• Границите на категориите се нејасни

• Содржините се менуваат со текот на времето

• Некои работи припаѓаат подобро од другите

• Категориите и под-категориите формираат хиерархија

• Категориите се преклопуваат

Што е точно за категориите?

 • Категорија е идеја или концепт
 • Категорија е збир на работи со различни особини
 • Категориите се нереални и постојат само во нашиот мозок

Категориите се точно дефинирани и не се преклопуваат!

 • Категориите се точно дефинирани и не се преклопуваат!