Zelfcompassie Sessie 4

Er was eens een man, die een perfect leven wilde leiden. Hiertoe besloot hij het ideale huis te bouwen. Hij bouwde een prachtige villa, met schitterende kamers. Hij schafte geweldige muziek aan, kocht de mooiste meubels en schilderde zijn huis in de meest schitterende kleuren. Na een paar maanden was zijn huis af en ging hij genieten van zijn perfecte leven in zijn perfecte huis. Schitterend!

Na een paar dagen echter, merkte hij dat er toch geluiden van buiten binnenkwamen die zijn rust verstoorden. Hij liet weer een paar werkmannen komen en zorgde ervoor dat zijn huis volledig geluiddicht werd gemaakt. Toen het klaar was, zat hij heerlijk te genieten van zijn prachtige leventje in zijn geluidloos mooie huis.

Na weer een paar dagen merkte hij echter,  dat het zonlicht en maanlicht zijn huis binnendrongen en dat die zijn gemoedstoestand verstoorden. Dat was natuurlijk jammer van zo’n mooi huis. Dus weer kwamen de werklui en na een week hadden ze al zijn ramen geblindeerd, zodat er geen zon- of maanlicht meer binnen konden komen.

Zo ging het met nog een aantal zaken: de mensen aan de deur, de brieven die binnenkwamen, de vogels op het dak en zelfs op een gegeven moment vond de man het verstorend om zijn huis uit te moeten om de onvolmaaktheden van het gewone leven op straat te aanschouwen.

En zo verwerd zijn perfecte huis en zijn perfecte leven tot een verstikkende gevangenis...

Deze parabel geeft het verschil aan tussen accepteren of niet accepteren. Het is ook het verschil tussen pleziertjes en geluk. Enkel en alleen verlangens vervullen leidt tot pleziertjes en genot. Dit is echter niet hetzelfde als geluk. Geluk impliceert dat je je ook leert te verstaan met ongemak, onvermogen en onvervulde verlangens. Dát is acceptatie.

Deze sessie staat in het teken van moeilijke emoties, acceptatie en de wegen naar zelfcompassie.

De functie van emoties

Basis emoties

Oefening

Pijn versus Lijden

De cirkel van pijn en lijden

Accepteren

Vijf fasen van Acceptatie

FACE-Model

Omgaan met moeilijke emoties

De vijf wegen naar zelfcompassie

De vijf wegen naar zelfcompassie

De vijf wegen naar zelfcompassie

De vijf wegen naar zelfcompassie

Wekelijkse oefeningen

Afsluiting